2019. június 22.,
15:00 - 18:00
gyermekprogram

Az ősök kincsei – kincskeresés és kódfejtés

Légy részese annak az időutazásnak, amely során különböző korok embereinek bőrébe bújva kiderítheted, milyen kihívásokkal szembesültek elődeink az őskortól a középkorig. A nyomok a régészeti kiállításból indulnak! (Ajánlott: 5 éves kortól)
Az időutazás során 5 állomáson szállunk ki, és ismerjük meg az ősi idők mindennapjait. A sikeres nyomozást követően irány a Római-udvar, ahol próbára teheted kézügyességed!

Utolsó indulás: 17:30

1. Állatok az emberek körül a jégkorszaktól napjainkig (1-2. terem)
Eredeti, tapintható csontmaradványokon keresztül játékosan vágtatunk át az állatvilággal való kapcsolatunk történetén (Ajánlott: 5 éves kortól)

2. Összeáll a kép? (6. terem)
Kutass a rómaiak otthonában, vegyülj el a piaci forgatagban és ismerkedj meg a legionáriusokkal!

3. Kódfejtés (7. terem)
Fejtsd meg a tárgyakba rejtett kódot!

4. Kalandozás a középkorban (10. terem)
Hős lovag, céhes mester, esetleg szegény paraszt. Melyik lennél te a középkorban? Döntéseid alapján kiderül, mi lenne az életutad a középkor világában, mindeközben megismerheted a korszak fegyvereit, hétköznapi eszközeit és foglalkozásait. Célközönség: 8-16 év"

5. Kortalan ötvösség (Római-udvar)
Ismerj meg néhányat a honfoglaló magyarok művészetének motívumkincseiből! A foglalkozás során lehetőség nyílik a honfoglalás kori tárgyak megismerésére, és a „poncolás” technikájának kipróbálására. A foglalkozásban résztvevők 10. századi tárgyakon megjelenő ábrázolásokat készíthetnek el, rekonstruálva az akkori fémművesség egyes elemeit. Készítsd el saját ékszered! Próbáld ki a dróthajlítási technikákat, ezáltal betekintést nyerve a bronzkori ékszerkészítés művészetébe.

Helyszín: Kelet és Nyugat határán című állandó régészeti kiállítás