Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Telefon: 
+36 1 225 2859

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főépülete a budai vár északi oldalán, historizáló stílusban Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század elején épült fel. Az intézmény a magyar államiság legfontosabb történelmi dokumentumainak őrzője. Itt találhatók többek között történelmi jelentőségű családok, személyek, vállalatok és egyesületek, valamint államigazgatási szervek iratai, mintegy 30 ezer iratfolyóméret terjedelemben.

Idén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára két izgalmas téma köré szervezi programját. A levéltárban őrzött iratanyag segítségével a látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni a mágia, titkos társaságok, boszorkányperek fennmaradt dokumentumait, valamint változatos raktársétáink alkalmával bemutatjuk a múltbéli utazás-kultúra legizgalmasabb pillanatait a középkortól az abszolutizmusig.

A Levéltártudományi Szakkönyvtár izgalmas könyvritkaságokat mutat be a két központi témához kapcsolódóan. Az utazás témakörben gyönyörű rézmetszeteket, útleírásokat tekinthet meg a látogató. Szó lesz újkori magyarországi titkos társaságokról, valamint a népi hiedelmekről, babonákról tanúskodó korabeli nyomtatott forrásokról.

A Múzeumok Éjszakája sűrű programjait az ebben az évben először megnyíló kertben pihenhetik ki látogatóink.

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás
A MNL Országos Levéltára kiállítótermében látható kiállítás, amely az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok... Tovább »
16:00 - 23:00
|előadás, tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
A Levéltártudományi Szakkönyvtár izgalmas könyvritkaságokat mutat be a két központi témára reflektálva. Az utazás témakörben gyönyörű... Tovább »
16:00 - 23:45
|egyéb, előadás
A Budai Várnegyed egyik legreprezentatívabb épületének bejárásán megismerhetik a gyönyörű historizáló stílusú palota legizgalmasabb... Tovább »
16:00 - 23:00
|előadás, tárlatvezetés
Hol a határ: Orvos vagy kuruzsló? Javasasszony vagy boszorkány? Boszorkány- vagy koncepciós per? Válaszokat keresünk 17.-19. századi... Tovább »
16:00 - 23:30
|tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
"Mágiára, népi hiedelmekre, titkos társaságokra vonatkozó iratok a Magánlevéltárak és Gyűjtemények anyagában” A mágia csaknem az emberiség... Tovább »
16:00 - 23:45
|tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
Ki tervezte Ázsia legmagasabb épületét? Kik rabolták ki Bognár Árpád hulláját? Kik voltak a tiencsini „Hungaria Restaurant & Night Club... Tovább »
16:00 - 23:45
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
A gyermekek az "Utazz II. József nyomában" és a "Boszorkányok pedig nincsenek" című, két levéltár-pedagógiai foglalkozást próbálhatják ki... Tovább »
16:00 - 22:00
|előadás, tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
A raktárban a látogatók betekintést kapnak a levéltári anyag tárolásának, védelmének körülményeibe, lehetőségeibe. Ebben a raktárban a... Tovább »
16:00 - 23:00
|egyéb, előadás, tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
Utazás a 18-19. századi Magyarországon. Iratbemutató térképekből és tervrajzokból. A raktárséták során térképek és tervrajzok... Tovább »
16:00 - 23:30
|tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
Kik és milyen célból vállalkoztak hosszabb, országhatárokat átívelő utazásra? Milyen közlekedési eszközt használtak, milyen sebességgel... Tovább »
17:00 - 21:30
|tárlatvezetés, #utazásélménymúzeum
Az utazás téma kapcsán először vonatra szállunk, s megtekintünk egy vasúti engedélyokmányt a dualizmus korából. Ezután vízre szállunk és... Tovább »
18:00 - 19:00
|előadás
Az utazás témakörhöz kapcsolódva, Tamáska Máté építészetszociológus előadását hallgathatjuk meg, amely a magyarországi és a környező... Tovább »