Gólpassz

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája
Gólpassz

Gólpassz – ha már mindenki a fociról beszél…

Másról sem hallani idén nyáron, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság aktuális mérkőzéseiről. Reméljük, hogy június 22-én a Múzeumok Éjszakáján a legnagyobb focirajongók is kulturális környezetben latolgatják majd az esélyeket és értékelik az addigi legszebb gólokat.

Gólpassz – mert egyedül nem megy 😊

A fociban leginkább a gólszerzőket tartják nyilván, de az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, ami meghatározhatja a végeredményt.

Általában a művészeti korszakok sem egyik pillanatról a másikra születtek, sokszor jelentős előfutárok határozták meg egy-egy stílus kialakulását, annak műfaji sajátosságait. Hazánk közgyűjteményei, múzeumai részletesen mutatják be egy-egy korszak kialakulásának történetét az előfutároktól kezdve a legnagyobb alkotókig.

A „Gólpassz” kiemelt tematika számos lehetőséget biztosít a feldolgozásra, hiszen több szempontból is megközelíthető egy-egy korszak kialakulásának története, bemutatva annak okait, körülményeit az előfutároktól kezdve a legnagyobb alkotókig.

A gólpasszig is el kell jutni valahogy…

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.  A tematika jegyében létrejött tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogy egy-egy művészeti stílus hogyan változott, miként alakultak ki új irányzatok, és ezek megalkotóit miképpen inspirálták a nagy elődök. Betekintést nyújtanak egy-egy szakterület fejlődésébe, megmutatják, hogy milyen eszközök, irányok, felfedezések vezettek egy-egy új művészeti irányzat, mestermű megalkotásához, illetve tudományos terület kialakulásához.

A múzeumi „válogatott” programjait városonként és kiállítóhelyenként is megtaláljátok az oldalunkon, vagy töltsétek le a Muzéj mobilapplikációt a telefonotokra!