You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Múzeumok éjszakája az ITK-ban, a Neumann 120 jubileum jegyében

Folyamatos program (2023. June 24. 15:00 – 23:00)
előadás
kiállítás
tárlatvezetés
trendben vagyunk

Időpont: 2023. június 24. szombat 15 órától 23 óráig (előzetes bejelentkezés esetén 24 óráig, Kónya Orsolya +3670 336 7064)

A cél a N120 és az ITK10 jegyében: Neumann János munkásságának és életének bemutatása a jubiláló 10 éves Informatika Történeti Kiállítás eseményeinek, történetének ismertetése keretében.

A cél a N120 és az ITK10 jegyében: Neumann János munkásságának és életének bemutatása a jubiláló 10 éves Informatika Történeti Kiállítás eseményeinek, történetének ismertetése keretében.

PROGRAM

ITK tárlatvezetés: a bemutatók, előadások előtt és után is: kiemelkedően: Ördöglakatok csodálatos világa, Telefónia 1890-1980, Korabeli számítógépek és a játékteremben készségfejlesztő applikációk, videojátékok a gyakorlatban.

Kiemelt szakmai program

Témák 17 órától 19 óráig:

Bevezető-moderátor: Szalay Imre, NJSZT ügyvezető igazgató

1.  A matematikus és a globális történelem (Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE   Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimn. tanár)

Kísérletet tehetünk arra, hogy meghatározzuk, milyen történetíró lett volna Neumann, ha nem a matematika tudományát választja. Szinte bizonyos, hogy nem simul bele kora megszokott irányzataiba, hanem új utakat keres, maradandót alkot.

2.  Neumann és a játékelmélet (Tóth I. János, SZTE, BTK, Filozófia Tanszék)

Az előadás bemutatja a játékelmélet előzményeit, Neumann János meghatározó szerepét az elmélet kialakulásában és későbbi fejlődésében, s a játékelmélet   használatát társadalmi  problémák elemzésére.

3.  ITK10 éve: Informatika Történeti Kiállítás története

Az Agora köszönti a 10 éves ITK-t (Orbán Hedvig, Agora igazgató)

A 10 év történései, megemlékezések (Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus, tárlatvezető és Megyery Károly a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója,   mentora)

Az ITK események, rendezvények bemutatása 2012-2023-ig, visszaemlékezés, események sztorik, képek, videók, média hivatkozások.

4.  Specifikus, kiemelkedő tárlatvezetések:

Kézzelfogható logika, az ördöglakatok csodálatos világa - NJ számítógépek működési alapelvei (Gál Péter programtervező, játéktervező és -gyűjtő, Az Ördöglakatok, pentominók és társaik könyv szerzője, az ordoglakat.blog.hu szerkesztője)

Telefónia kiállítás - NJ kommunikáció (Korom Dezső távközlési szakértő, Szendrei József távközlési szakértő)

Korabeli számítógépek - NJ számítógép elve (Kónya Orsolya múzeumpedagógus)

Minden érdeklődőt szeretettel és tisztelettel várunk korhatár nélkül iskolásokat, egyetemistákat felnőtteket és nosztalgia tekintetében az egy kicsit idősebbeket is.

https://njszt.hu/hu, https://ajovomultja.hu/ , https://itf.njszt.hu/ , https://n120.njszt.hu/