You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Lélegzet metsző tűzben - A tbc gyógyítása Magyarországon

Időszakos kiállítás
kiállítás

A tuberkulózis elleni védekezés első fontos lépéseként Robert Koch 1882. március 24-én rögzítette felfedezését: beazonosította a betegéget okozó baktériumot. Ennek a 140 évvel ezelőtti orvostörténeti pillanatnak szentel kiállítást az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Lélegzet metsző tűzben – A tbc gyógyítása Magyarországon címmel, együttműködve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel.

A tárlat a járvány elleni védekezés legfontosabb állomásait, az orvosi eszközök és módszerek fejlődésének szakaszait mutatja be, kitérve az intézményrendszer sajátos elemeire (tüdőszanatóriumok, tüdőszűrő állomások), melyeknek köszönhetően idehaza mára megoldottnak tekinthető a tbc problémája.

A kiállítás egy népbetegség, a tuberculosis magyarországi történetével foglalkozik, a tbc elterjedésével, az ellene való küzdelemmel es a népbetegség felszámolásával. Önálló földi életünk az első lélegzetvétellel kezdődik és az utolsóval ér véget. A lélegzés aktusa, mint a létezés egyik alapvető hordozója spiritualitással, filozófiával, művészettel átitatott öntudatlan cselekedet, ugyanakkor biológiai szempontból egyszerűen légcsere, melynek folyamán szervezetünk megszabadul a számára értéktelen széndioxidtól és ugyanakkor oxigénhez jut.