You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Előadás a SZÉL CSATORNA programhoz

Folyamatos program (2022. June 25. 17:00 – 21:00)
előadás

Így teljes a SZÉL CSATORNA programunk! Egészíts ki a szélről hallott ismereteidet egy 30 perces előadással.

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges a https://events.met.hu/muzej linken. A csoportok 17:00 és 21:00 között óránként indulnak.

17:00 Komjáti Kornél: Földünk lepusztítóbb szelei: a tornádók

Mindenki biztosan látott már videókat pusztító tornádókról, de pontosan hogyan is alakulnak ki ezek a veszélyes időjárási jelenségek? Egyáltalán mit nevezhetünk tornádónak? Előfordulhatnak Magyarországon is? Mit tegyünk, ha tornádót látunk? Az előadás során végigjárjuk az alábbi kérdéskört, miközben érdekes információkat, időjárási rekordokat is hallhatunk a Föld legpusztítóbb szeleiről.

19:00 Fövényi Attila: A szélhez kapcsolódó rekordok, történelmi események, időjárási és repülőgép katasztrófák az ókortól napjainkig.

Az előadásban röviden áttekintjük a használatos szélskálákat, a világ- és magyar szélrekordokat, a legerősebb szelet okozó tornádók és trópusi ciklonok kialakulását. Ezt követően hosszabban megvizsgálunk néhány olyan széleseményt, amely kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolta a történelmet. Majd górcső alá veszünk néhány olyan időjárási katasztrófát a XX., XXI. századból, amelyet a szél okozott, végül megismerhetünk néhány olyan repülőgép balesetet, amely a szélviszonyokhoz kapcsolható.

20:00 Lázár Krisztina: Levegőminőség a Föld körül 

A levegőminőség mindenkit érint, így az előadás során feltérképezzük a világ, Európa, Magyarország és néhány nagyvárosunk levegőjét. Bemutatásra kerülnek a legfőbb légszennyezőanyagok és azok forrásaik. Megismerkedhetünk a levegőminőség mérésével és modellezésével. Valamint megtudhatjuk milyen internetes weboldalakat érmes felkeresni, ha tájékozódni szeretnénk a jelenlegi, illetve a pár napon belüli levegőminőség állapotáról.

21:00 Salavec Péter: A szelek fizikája és a kátyús légi utak - A fizikai törvényektől a rázkódó repülőgépig

A szél, vagyis a levegő mozgása az időjárási jelenségek egyik legfőbb megnyilvánulási formája. A légkör áramlásai a fizikai törvényeknek engedelmeskednek, a meteorológia tudománya pedig a matematika és a számítástechnika eszközeit hívja segítségül ahhoz, hogy ezeket előre jelezzék. Az előadás első felében az alapvető fizikai törvényeket tekintjük át röviden, felvillantjuk az eredményül kapott légköri kormányzó egyenletrendszert, és megemlítünk  néhány megoldási módszert egy-egy példával szemléltetve. Ezután szó lesz a szél és a légi közlekedés kapcsolatáról, ezen belül főként a "légi utak kátyúiról", a turbulenciáról. Az előadás célja megmutatni azt is, hogy az elméleti tudomány hogyan és milyen nagy mértékben tudja segíteni a jelenségek megértését, ezért rendre felvillantjuk a kapcsolódó matematikai összefüggéseket is, részletes magyarázatuktól azonban eltekintünk.