You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

„Silk and Rose” – Szabóné Nacsa Rozália vízen festett selymei kiállítása

Időszakos kiállítás
kiállítás

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves Barátait „Silk and Rose” – Szabóné Nacsa Rozália vízen festett selymei kiállítására a Budapesti Művelődési Központba (a Bp. XI. ker., Etele út 55./A.)A helyszín akadálymentesen megközelíthető. ♦ A tárlat 2022. július 8-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Szabóné Nacsa Rozália nyugdíjazása előtt az ELTE Informatikai Karán tanított és a Kar kommunikációs igazgatója volt. A selyemfestés hobbijai egyike. Az alapszintű „vasalós” és a kicsit profibb „gőzölős” technikával 6–8 éve készít különböző selymes termékeket (kendőt, sálat, selyem rátétes tálakat, képeket). Az utóbbi két évben kidolgozta, hogyan alkalmazhatná a márványozó („vízen festés”) technikát selyemre is.

„Voltak zsákutcák, kudarcok és örömteli meglepetések a kísérletezéseim során. Azt hiszem most már elég ügyesen tudok ezzel a technikával is szépséges selymeket készíteni. Az Újbudai Szenior Ki Mit Tud zsűrije is bizonyára így látta, mert 2019-ben a népművészet-iparművészet kategóriában a 3. díjat kaptam. A selyemfestés kapcsán 2018-ban az Újbuda TV portréfilmet készített rólam.”

A festés módjából adódik, hogy kétszer nem lehet elkészíteni ugyanazt a selymet, így minden darab valóban egyedi. Ezzel a technikával olyan mintákat „fest rá” az alkotó, amilyeneket a korábbi technikák egyikével sem lehetett. A selyemsálai, kendői légiesek, moshatók, vasalhatók és nem eresztik a színüket, így egy-egy alkotása a mindennapokban is viselhető.

A kiállítás ingyenesen látogatható.
A tárlat megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében:
június 25-én szombaton 10.00–20.00 óra között,
hétköznapokon 10.00–19.00 óráig,
nyári nyitvatartási időben (július 4-től) 10.00–17.00 óráig.

További információ: Sarnyai Rita, +3613712770, [email protected].