You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

„Testvéreink ők" - kutyák, macskák, madarak írók közelében

Időszakos kiállítás
kiállítás

Different location: Károlyi-kert

„Testvéreink ők" - kutyák, macskák, madarak írók közelében

Pop-up kiállítás a Károlyi-kertben

„Hogy a költő és a madár között lényegbevágó kapcsolat van, arra legfőbb bizonyság magyar anyanyelvünk. Messze meghaladja ez a kapcsolat a hasonlatok, a lírai metaforák léha fenségét, hogy tudniillik a költő szárnyal, miként a sas, vagy dalol, miként a fülemüle; az összefüggés ennél ősibb és háziasabb” – írta Nemes Nagy Ágnes. Költészetében a madár és az angyal fogalma szinte egybeforrt. Harmadik emeleti lakása ablakából rendszeresen gondozta, etette a gerléket és hitte, hogy az állatok értik szavait.

S hogy más írók, költők is így gondolhatták, ember és állat különleges kapcsolatát példázzák, Nemes Nagy egykori tanítványának, Tandori Dezsőnek lakásban tartott verebei is.

Íróink és kedvenc háziállataik barátságát számtalan fénykép megörökítette.
A felvételeken többek között Déry Tibor látható Nikivel, akiről azonos című regényének főszereplőjét mintázta, vagy Suba nevű uszkárjával, akiről még Zelk Zoltán is verset írt. Babits Mihály Ádáz kutyám című költeménye nem az állatokkal való kapcsolódás magasztos formáját, hanem annak olykor-­olykor ellentmondásos, humoros oldalát ragadja meg.

A PIM Fotótárából válogatott felvételeken Boncza Berta (Csinszka), Brüll Adél (Léda), Herczeg Ferenc, Károlyi Amy, Móricz Zsigmond, Ottlik Géza és Weöres Sándor is látható lesz kedvenceik társaságában.