You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Könyvbemutató: „Denisa Fulmeková: Konvália”

2022. June 25. 18:00 – 19:00
egyéb

Könyvbemutató: „Denisa Fulmeková: Konvália”. Magdaléna Hrbáčekkel, a kötet fordítójával és Bolemant Lillával, a kiadó vezetőjével Goldmann Márta beszélget.

Egy zsidó lány, Reisz Vali igaz története, aki a II. világháború idején beleszeretett Rudolf Dilong ferences szerzetesbe, a Szlovák Állam ünnepelt költőjébe. Neki köszönhetően kerülte el a deportálást. A háború vége után Dilong a tengerentúlra emigrált, Valit a titkosszolgálat zaklatta arról, mit tud gyermeke apjáról. A hatvanas években levelezni kezdtek, és egyszer Bécsben találkoztak is. Az életre szóló szerelem sosem teljesedett be igazán. A regény szerzője, Denisa Fulmeková, e két ember unokájaként nehéz feladatot vállalt magára. A máig kimondatlan politikai, történelmi ellentétek, amelyek Dilong életét és művét is meghatározták, és a család féltve őrzött titkai – különleges érzékenységet kívántak tőle. Éppen ettől ez a regény az ellentmondásos történelmi korszak hiteles lenyomata is.
A szerzőről: Denisa Fulmeková, 1968, Pozsony: a pozsonyi Komensky Egyetem újságíró szakán diplomázott. Eddig tizenkét kötete jelent meg. Verseskötettel debütált, majd regényeket, elbeszéléseket írt. A Konvália (szlovákul: 2016, magyarul: 2020) és a Fagy Doktor című regényei nagy sikert arattak.