You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Hangos némafilm

2022. June 25. 22:00 – 23:59
film

Different location: Károlyi-kert

Hangos némafilm

Heltai Jenő a mozgóképszínházat becézve, 1898-ban alkotta meg mozi szavunkat és az azóta eltelt évszázadban számos műalkotás bizonyítja irodalom és film rokonságát. A Médiatár gyűjteményében található, írókat, költőket megörökítő, az 1920-as évekből származó mozgóképek másfajta kapcsolatot mutatnak. A felvételek érdekessége, hogy íróinkat spontán jelenetekben, családtagjaik, barátaik körében láthatjuk. Kosztolányi mókázik, Karinthy hógolyózik a fiával, Móricz Zsigmond, Németh László és Szabó Lőrinc vendégségben lettek megörökítve, a Bölöni házaspárt és Tihanyi Lajos festőt pedig jókedvű, viccelődő baráti társaságban láthatjuk több párizsi helyszínen.

Felkértünk írókat, hogy ezekhez a némafilmekhez találjanak ki történeteket, és színészeket, hogy szinkronizálják a jeleneteket. Az így létrejött alkotásokat a Károlyi-kertben rögtönzött kertmoziban mutatjuk be.

Szerzők: Cserna-Szabó András, Fehér Boldizsár, Márton László, Szaniszló Judit

És akik a hangjukat adják a szereplőknek: Györgyi Anna, Fekete Linda, Tóth Enikő, Csankó Zoltán, Fáncsik Roland, Fekete Ernő, Hirtling István

Szinkronrendező: Nikas Dániel

A filmeket folyamatosan vetítjük 22 órától éjfélig.