You can add your selected programmes to a list using the orange heart icon. Then you can find and reorder your list under the favourites menu item.

Szathmári Botond filozófus tárlatvezetése A Sors, a nagy játékos / Kazanlár Ámin Emil miniatúrafestészete kiállításon

2021. June 26. 19:00 – 20:00
tárlatvezetés

Egyedi helyszín: Műcsarnok Kiállítótér

A tárlatvezetés bepillantást ad Kazanlár Ámin Emil szakrális és mágikus festészetébe. Felvillantja azokat a kulturális hagyományokat, mint a tarot, a zoroasztrizmus, a manicheizmus, a kereszténység, a szúfi, vagy a magyar őshagyomány, amelyek oly fontos szerepet játszanak a piktúrájában. Kazanlár képi világa teljesen eltér a magyar és nyugat-európai festészeti hagyományoktól, a magyar képzőművészeti palettának egészen különleges színfoltja, amely a legkülönbözőbb kultúrákat, vallásokat, az Ezeregyéjszaka meséit az ősi magyar mítoszokkal ötvözi. Művészetében – ahogy a perzsa és iszlám művészetben általában – domináns erő a tradíció, és az abban való hit, hogy a világról alkotott gondolatok sokkal inkább vizuális szimbólumokkal és a képiség eszközeivel fejezhetők ki, mint szavak, nyelvi fogalmak segítségével.

A Műcsarnok kiállítása Kazanlár Emil szimbólumokban gazdag, meditációs objektumként felfogott Tarot sorozatát és a hagyományos perzsa miniatúrafestészet műfajában készített alkotásait mutatja be.