Szőnyi István Emlékmúzeum

Telefon: 
+36 27 620 161

SZŐNYI ISTVÁN (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Műveiben költészetté emelte a hétköznapokat. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum. A ház nemcsak a hagyományos értelemben vett múzeum, hanem több annál. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket és azt a környezetet, ahol a művek születtek. Így a múzeumlátogatóknak abban a ritka élményben lehet részük, hogy, megismerhetik a műhely, a műterem nézőktől egyébként elzárt relikviáit, átérezhetik a hely szellemét. Abban a térben láthatják a képeket, ahol azok a legautentikusabbak: születésük színhelyén. A múzeum állandó kiállításán a mester minden alkotói korszakából látható egy-egy jelentős festmény, olyan remekművek, mint a Kerti pad, a Reggel, az Este Zebegényben, vagy A falu ősszel.

 

Vonattal

Budapest Nyugati pályaudvarról induló Szobig közlekedő vonattal jutunk el Zebegényig.  A vonalon közlekedő, S70-es jelzésű személyvonat minden állomáson megáll, a Z70-es jelzésű zónázó vonat  pedig Budapest-Nyugati és Vác között nem áll meg, Szobtól minden állomáson megáll.
Az aktuális menetrendről kérjük a elvira.mav-start.hu/ honlapon tájékozódjanak.

Autóval
Budapest felől leggyorsabban a M0 autópályáról nyíló M2 úton jutunk el Vácig. Vácnál a körforgalomban Szob felé kell lekanyarodni a 12-es főútra mely végig halad a Duna kanyarulatai mentén jutunk el Zebegénybe.

Múzeumok Éjszakája 2018 - Család és Kultúra

Idén a központi témához kapcsolódva megismerjük az egykori Szőnyi ház lakóinak életét, a '20-as, '30-as évek művészéletét, felelevenítjük a családi hagyományokat: bászínházat, a sétákat, kirándulásokat szervezünk, elővesszük az archív fotókat és levelezéseket. Az este során megelevenedik az egyhori lakóház és műterem. 

Programjaink

11:30 - 12:30
|család és kultúra, előadás, gyermekprogram, színház
Anno, mikor még Szőnyi körül egy művészkör gyűlt össze, boldogan és szabadon töltötték az időt Zebegényben, velük volt a családjuk is, s... Tovább »
14:00 - 17:00
|család és kultúra, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Múzeumok éjszakáján Zebegényben FURAGURA Maraton! A Dunakanyar festőjétől, a zebegényi táj és emberek lírikus ábrázolásait láthatód, a... Tovább »
15:00 - 16:00
|család és kultúra, tárlatvezetés
Szőnyi István festőművész egykori lakóháza és műterme az alkotásokkal, a bútorokkal egy már nem létező világba nyújt betekintést.  Az... Tovább »
15:00 - 16:00
|család és kultúra, gyermekprogram
Központban a népi gyermekjátékok. Érdekel, hogy mivel játszottak a gyerekek, mikor még nem lehetett építőkockát sem kapni az üzletekben?... Tovább »
17:00 - 18:00
|tárlatvezetés
Idén a Szőnyi István Emlékmúzeumban, a Múzeumok Éjszakáján "Színek és szavak találkozása" címmel rendhagyó, irodalmi tárlatvezetést tartunk... Tovább »
19:30 - 21:00
|egyéb
A kommunista diktatúra alatt 1949 januárjában Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás elindultak Zebegényből, egy kis magyar faluból az ismeretlen... Tovább »
20:00 - 22:00
|attrakció, család és kultúra, tárlatvezetés
Szőnyi István neve mára már összeforrott Zebegénnyel. Itt élt, ide kötődik munkásságának nagy része. A múzeumba látogatók számára a festő... Tovább »