Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Telefon: 
+36 12 011 577

A Budai Vár alatt, a Duna partján született 1818-ban Semmelweis Ignác, világhírű nőgyógyász, aki először vezette be az aszepszist a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. A bűbájos kertet körbeölelő későbarokk épületben most Európa egyik legjelentősebb orvostörténeti múzeuma működik, amelyet nemcsak Semmelweisről neveztek el, hanem itt gyűjtik és mutatják be Semmelweis tárgyi és írásos hagyatéka mellett a magyar és egyetemes orvostudomány legfontosabb emlékeit. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának tárgyai között olyan különlegességek láthatók, mint az a csodálatos szépségű életnagyságú női viaszfigura, amelyet II. József adományozott 1789-ben a pesti egyetem orvosi fakultásának. Megtudhatjuk, hány címert sorakoztatott fel egy 17. századi fogatlan főúr azon az edényen, amellyel a levesét szürcsölte utolsó hónapjaiban, vagy hogyan változott a patikák mindennapi gyakorlata a középkor óta. Budapesten, a termálvizek városában a fürdőügy sem maradhat ki a gyógyítás történetéből, miközben az olyan megkerülhetetlen orvosi találmányokat is szemügyre vehetjük, mint az első gyomorvarrógép. 

Programjaink

14:30 - 16:00
|hősök, újítók, felfedezők, színház
Résztvevő színházi játék 14-18 év között diákoknak Semmelweis Ignác szülőházában, végső nyughelyén, a róla elnevezett múzeumban, személyes... Tovább »
17:00 - 19:30
|hősök, újítók, felfedezők, színház
Résztvevő színházi játék felnőtteknek Semmelweis Ignác szülőházában, végső nyughelyén, a róla elnevezett múzeumban, személyes tárgyai... Tovább »
19:30 - 20:00
|előadás
fj. Wernigg Róbert, pszichiáter és pszichoterapeuta, megyei tiszti főorvos előadása legfrissebb kutatási eredményeiről
20:00 - 20:45
|előadás, hősök, újítók, felfedezők
Varga Benedek, történész, a SOM főigazgatójának előadása. Ki volt valójában Semmelweis Ignác, hogyan formálta a róla kialakított képet az... Tovább »
20:45 - 21:00
|attrakció, hősök, újítók, felfedezők
Semmelweis Ignác csontjait halálának századik évfordulóján, 1965-ben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, szülőháza kertjébe helyezték,... Tovább »
21:00 - 21:30
|film, hősök, újítók, felfedezők
A szokatlan képi világú filmben egyszerre bontjuk le a Semmelweis Ignácról kialakult képet, illetve építjük fel arcrekonstrukcióját. Tégy... Tovább »
21:30 - 23:00
|előadás, hősök, újítók, felfedezők
Semmelweis Ignác csontjait halálának századik évfordulóján, 1965-ben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, szülőháza kertjébe helyezték,... Tovább »
23:30 - 00:30
|hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
Milyen eszközökkel dolgozhatott a híres orvos? Mit használtak a 19. századi nők a nehezebb napokon? Hogyan védekeztek? 18 pluszos... Tovább »