Rendhagyó programok a Múzeumok Éjszakáján

Számos múzeum kínál rendhagyó programokat a Múzeumok éjszakáján, amelyre most szombaton kerül sor országszerte. Többek között az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is különleges programokkal készül, annak ellenére, hogy az utóbbi intézmény az épület átfogó rekonstrukciója miatt zárva van, filiáléi mégis több izgalmas rendezvénnyel várják a látogatókat. 

Kedden, a szombati rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón unikális programmal várták a sajtó képviselőit: világbajnok extrém bringások, a Hegeshow biciklis versenyzői mutatták meg, hogy mit tudnak két keréken egy idegen terepen, az Iparművészeti falai között.
(Videó az eseményről itt.)

A múlt héten nyílt az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum nagyszabású közös kiállítása, a 12 ország alkotóinak bevonásával létrehozott Bringológia, az idei nyár legfiatalosabb múzeumi projektje, mely egészen november 27-ig várja közönségét az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. A nemzetközi válogatás a kerékpáros társadalom tagjai és a dizájn rajongói számára egyaránt tartogat izgalmas meglepetéseket, akár már a belépőjegy megváltásakor is. 

A Múzeumok Éjszakáján a kiállításhoz kapcsoló tárlatvezetések – Amikor a design hajtja a kerékpárt címmel - mellett a tárgyak alkotásának titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Modern design elnevezésű workshopon. A múzeumi sétákon az épület titkai tárulnak fel, de a látogatók a kiállított műtárgyak segítségével az iszlám művészetbe és a múzeum gyűjteménytörténetébe is betekintést nyerhetnek ezen az éjszakán. Hangok világa címmel interaktív programok, többek között zenealkotás, valamint sörsátor is színesíti a programot. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményei, az Elektrotechnikai Múzeum, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény és a Műszaki Tanulmánytár több mint 40 különleges programmal csábítja a látogatókat szombat éjjel. A Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban, 15.00 órától várják az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket. Itt rendhagyó fizikaóra, enHome Zöldjárat, vokális jazz és világzene is lesz, kora délutántól az elektromosság különleges világába kalauzolják a gyerekeket, majd enHome Zöldjárattal, rendhagyó fizikaórákkal várják a látogatókat. Az esti órákban pedig vokális jazz és világzene a program a Tesla Budapest udvarban. A MMKM intézményeinek részletes programjai a csatolt sajtóanyagban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum például ezen az éjszakán Hősképzőt üzemeltet, ahol azt is megtudhatjuk, hogyan legyünk hétpróbás Szuperjancsik. A Mesemúzeumban mesehősök világába cseppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd és még az Óperenciás tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók. A Magyar Nemzeti Múzeum Hősök terévé alakul, ahol Szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök hőstetteiről mesélnek majd, de lesz kerti hőstalálkozó és azt is megtudhatjuk, hogy milyenek a mozihősök a hétköznapokban.

Az EB szereplés miatt a sport népszerű téma lehet ezen az éjszakán is. Az idén új kiállítóhelyre költözött Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar vizes sportok hőseinek szenteli új időszaki kiállítását. 

A Lajta Monitor Múzeumhajó és az Óbudai Múzeum is új kiállítással várja az érdeklődőket, míg a Néprajzi Múzeumban rekordkísérletre készülnek: Most befűzünk programjuk keretében gigahosszúságú cipőfűző készítését tervezik, amely megelőlegezi ősszel nyíló cipőtörténeti kiállításukat.