2018. június 23.,
22:00 - 23:45
attrakció

Árnyékképek – fényfestés

A Ludwig Múzeum homlokzatán NIKITA SHALENNY ukrán művész The Bridge c. alkotása elevenedik meg, mely egy horizonton túli végtelen utazásra invitálja a nézőt.

Az akvarellek felhasználásával készült vetítés során különböző helyszínek, tájak és természeti jelenségek váltakoznak, a végtelenbe futó emberi alak sziluettje az egyetlen állandó kompozíciós elem. A híd, mint a belső kiindulópont metaforája már régóta foglalkoztatja a művészt, amelyre a menekülés mentális eszközeként, a hazájában folyamatosan jelen lévő társadalmi-politikai válságból való kiútként tekint. 

A végtelenbe vezető híd a horizonthoz hasonlítható, amely az érkezési és az indulási pont között húzódik. A horizont valójában eltűnik, amint közel kerülünk hozzá, azonban mégis él bennünk a horizonton túli jobb világ vágyképe. Globális kontextusban a végtelen híd és az elérhetetlen horizont korunk szimbóluma, a folyamatosan úton lévő, menekülő vagy űzött ember céljai, vágyai, álmai és a valóság közötti szakadék áthidalására.

"A menekülés gondolata tudatalatti, egyszer csak kihajt, mint egy fiatal fa. Minden reggel kimegyek egy baltával az udvarra, hogy gyökerestől kivágjam, száműzzem a negatív gondolatokat.  Másnap reggel kétszer akkorára nő, mindent beborító leveleit már a szél viszi szanaszét.“ N.S.

Nikita Shalenny ( 1982, Dnyipro, Ukrajna)  a kortárs ukrán szcéna egyik kiemelkedő képviselője, építészként kezdte pályafutását, 2011 óta  festészet, videó, fotó és installáció műfajában alkot. Legújabb The Bridge c.  munkája, melyben a VR-technológiát ötvözi a tradicionális akvarell műfajával, több nemzetközi kiállításon és fesztiválon szerepelt.

Koncepció: Nikita Shalenny
Kivitelezés: Hizsnyik Dénes
Technika: Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház fővilágosítója
 

 

Vedd meg a karszalagod a Ludwig Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján 17 órától! Az első 50 helyszíni vásárlónk Ludwig noteszt és a Könyves magazin legfrissebb számát kapja ajándékba!