Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriuma

300 éve élen a meteorológiai mérésekben – két helyszínen várjuk látogatóinkat!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az idei évben kiemelt figyelmet szentel a meteorológiai mérések minél szélesebb körben való bemutatásának, hiszen 300 ével ezelőtt, 1717-ben kezdődtek meg Sopronban az első műszeres mérések. Ezért nemcsak budai székházában, hanem a pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumának műszerkertjében is sok-sok színes programmal készül a vendégek fogadására. Programunk szinte minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, még azoknak is, akiket visszajáró vendégként üdvözölhetünk éjszakába nyúló rendezvényünkön.

A program összeállításában arra törekedtünk, hogy látogatóink a történelmi érdekességek mellett ízelítőt kapjanak a meteorológia számos területéről, interaktív módon bemutatva a mérés, méréstechnika hagyományos és legújabb eszközeit, kezdve az időjárás-előrejelzésen és veszélyjelzésen át egészen a mobileszközökre bevezetett meteorológiai alkalmazásokig. A tudományos érdeklődésű látogatók bepillantást nyerhetnek a klímamodellezés, éghajlatkutatás és -fejlesztés, valamint a levegőkörnyezeti vizsgálatok rejtelmeibe. Programunk keretein belül, amatőr észlelőként vagy időjárás bemondóként is kipróbálhatják magukat vállalkozó szellemű vendégeink, hogy még több élménnyel gazdagodva térjenek haza.

Programjaink

12:00 - 20:00
|előadás, kiállítás, tárlatvezetés
A pestszentlőrinci főobszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek a hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint a... Tovább »