Országos Meteorológiai Szolgálat

Telefon: 
+36 1 346 4600

Az Országos Meteorológiai Szolgálat idén teljesen új programmal várja a meteorológia iránt érdeklődőket nemcsak a Kitaibel Pál utcai főépületében, hanem Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban (lsd.46. oldal) is.

Aszálytól az özönvízig - fókuszban a csapadék

Az OMSZ főépületében idén „semmi nem marad szárazon”. A meteorológiai elemek közül választásunk első alkalommal a legnépszerűbb elemre, a csapadékra esett, s ezt mutatjuk be interaktívan a látogatóknak. Célunk, hogy amikor vendégeink hazamennek, tudományosan tudják szemlélni az „égből érkező áldást”. Minden szakterületünk fő témája a csapadék lesz  – jövőre pedig más meteorológiai elemet választunk, hogy érdemes legyen visszajönni. Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz:

Mi alakítjuk unokáink éghajlatát?
Ha nem esik az eső…– a meteorológiai aszályról.
Savas eső - a láthatatlan erdőgyilkos.
Ne az eső kergessen téged - kövesd az esőt a mobilodon!
Amit sosem értettél a tévés időjárás-jelentésben.
Csapadék, ahogy a műholdak látják.
Szerepelj a „tévében”! – stúdiólátogatás

Barangolás a meteorológiai műszerek világában, avagy ismerd meg a pontos, és hiteles mérések alapjait! (Marczell György Főobeszrevatórium)

A helyszínen a fenti címeket keressétek, hogy választ leljetek a feszítő kérdésekre.

A hagyományainkhoz híven először a gyerekeket várjuk (15 és 18 óra között óránként) egy izgalmas előadásra. Felnőtt látogatóink 18 órától vehetik birtokba az épületet, ahol a csapadékról szóló általános előadás mellett, szakterületeink folyamatos interaktív programokkal készülnek, vagyis játszani is lehet, miközben sok hasznos információt elárulunk az esőről, záporról, hóról, meg még mindenféle egyéb csapadékfajtáról. Bárkiből válhat „Tiszteletbeli csapadékszakértő”, ha a bejáratnál kapott pecsétgyűjtő útlevelébe elegendő pecsétet szerez, és a nevét is elárulja

Programjaink

15:00 - 00:00
|attrakció, egyéb, előadás, film, gyermekprogram, kiállítás, tárlatvezetés
Hogy a hagyományoknak is adózzunk, először a gyerekeket várjuk (15 és 18 óra között óránként) egy izgalmas, interaktív előadásra, ahol... Tovább »
18:00 - 00:00
|attrakció, előadás, film, gyermekprogram, kiállítás, tárlatvezetés
Az OMSZ főépületében idén „semmi nem marad szárazon”. A meteorológiai elemek között szemezgetve választásunk első alkalommal a  ... Tovább »
18:00 - 23:00
|attrakció, egyéb
Évek óta, az egyik legnépszerűbb programunk a stúdiólátogatás, ami idén sem maradhat el. A TV-s meteorológusaink várják Önöket, mesélnek az... Tovább »
19:00 - 22:00
|előadás
Négy olyan előadás is lesz, mely a mindennapjainkat alapvetően befolyásoló témát dolgoz fel, ezért nagy érdeklődésre tarthat számot:... Tovább »