Néprajzi Múzeum

Telefon: 
+36 1 473 2400

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása. A Magyar Nemzeti Múzeum egyik osztályaként alakult meg. Első gyűjteménye Xántus János kelet-ázsiai kollekciója volt, majd az 1880-as évektől a magyar nép kultúrájának eltűnőben lévő tárgyi világa került a kutatók érdeklődésének homlokterébe, de nem szűnt meg a szomszédaink, a rokon népek és a távoli kontinensek tárgyi világa és életmódja iránti érdeklődés sem. Ma közel negyedmilliónyi műtárgyat őriz, melynek kétharmada a magyar anyag. A múzeumban olyan kiváló tudósok és személyiségek dolgoztak mint Jankó János, Vikár Béla, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László, Bátky Zsigmond, Györffy István és Viski Károly. Az intézmény önálló múzeummá 1947 után vált. Több átmeneti helyszín után 1924-ben került az egykori tisztviselőtelepi gimnázium épületébe, ahol ötven évig működött. 1973-ban kapta meg a Kossuth téri, volt Igazságügyi Palota nagyobb részét, ahova több éven keresztül költöztek át gyűjteményei. Napjainkban a kontinens egyik legjelentősebb néprajzi intézménye, páratlan műtárgyállományával, jelentős archívumával és könyvtárával. A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

Mokaszintól a balettcipőig / Mezítláb és lábbeliben

Programunk középpontjában a Bocskor, Csizma, Paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállításunk és az épületünk díszes tereinek a mindennapokban megszokottól eltérő bemutatása áll. Kínálatunkban minden korosztály, hazai és külföldi látogatók érdeklődésére számot tartó programstruktúra felépítését tűztük ki célul, az egészen piciktől, a fiatalokon keresztül az idősebbekig. Az intézményt felkereső látogatók érkezéskor a központi térben induló vagy folyamatos elemeket találnak. A programok tartalmi összeállításánál a szakmai szempontokat figyelembe véve nagy hangsúlyt fektettünk az aktivizáló, bevonó egyéni, családi kikapcsolódás lehetőségének biztosítására -  a játékon keresztüli ismeretszerzésre. Az est folyamán kézműves foglalkozásokat is tartunk, ahol az egyszerűbb és a komolyabb kézügyességet igénylő lehetőségeket kínáljuk a látogatóinknak a hagyományos gyermekeknek szóló tárgykészítésen és az idősebb korosztálynak ajánlott workshopokon keresztül. E foglalkozások is a fő tematikához illeszkednek. A kiállításokban kurátori szakvezetéseket indítunk, melyeket izgalmas meglepetésekkel, rendhagyó elemekkel egészítünk ki (vendégek, zene, újabb tárgyak bevonása).

Az est fénypontja az a táncbemutató lesz, amelynek során különböző kultúrák táncai és tánccipői jelennek meg a színpadon: indiánok, japán táncosnő, klasszikus balett, tangó és egyéb táncok. A színpadi bemutató után a közönség bevonásával folytatódik a táncos program. Az éjszakai programunk zárásaként görög táncházat tartunk.

Programjaink központi tere az Aula lesz, amelynek bevilágításával barátságos és vonzóvá varázsoljuk ezt a teret. Zenés programunk másik kiemelkedő eseménye a ney koncert, amely kuriózum lesz a közönség számára. A „Találd ki mibe léptél” játékunk feltehetően a fiatalabb generáció körében lesz népszerű és szórakoztató. Az épületet bemutató séták is különlegesek lesznek. Lesz reneszánsz zenére, fekve történő aula bemutatás, improvizatív zenével történő épület séta. Vendégünk lesz a világbajnok cipész mester, aki bemutatja cipőit és a mesterségét.

Programjaink

16:00 - 16:45
|előadás, zene
VÍZSZINTES KÖZÖSSÉGI MŰÉLVEZET: Justitia diadala /Lotz Károly freskójának rendhagyó művészettörténeti bemutatója az aulában. Vezeti: Lovas... Tovább »
17:00 - 18:15
|előadás, zene
Az épület bejáratától a második emeletig 75 percben zenei improvizációkkal kísért épülettörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők.
17:00 - 23:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Izgalmas akadálypálya az állandó és időszaki kiállításokban szellemi és némi ügyességi játékokkal.
18:30 - 19:30
|előadás
Rendhagyó épülettörténeti vezetésünkre érdemes lesz benevezned, hiszen a Néprajzi Múzeum impozáns épületében számtalan meglepetés vár... Tovább »
18:30 - 20:30
|gyermekprogram, színház
Olasz Etelka mesemondó életre kelti a széttáncolt cipellőket, szóra bírja a körömcípőt és dallal, mondókákkal együtt játszik kicsikkel,... Tovább »
19:00 - 20:00
|tárlatvezetés
Néprajzkutató szakemberek tartanak vezetést a Múzeum kiállításaiban 19 órától: A Bocskor, csizma, paduka- kalandozás a lábbeli körül... Tovább »
20:45 - 21:30
|attrakció, zene
20.40-től a múzeum aulájában  a WindSingers vokálegyüttest hallhatjátok! Az 5 énekesből álló formáció ezen az estén a Jazz Evolution... Tovább »
21:00 - 22:00
|tárlatvezetés
A Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja a lábbelik kulturális sokszínűségét bemutató tárlat. A különleges anyagban látható... Tovább »