Néprajzi Múzeum

Telefon: 
+36 14 732 400

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása. A Magyar Nemzeti Múzeum egyik osztályaként alakult meg. Első gyűjteménye Xántus János kelet-ázsiai kollekciója volt, majd az 1880-as évektől a magyar nép kultúrájának eltűnőben lévő tárgyi világa került a kutatók érdeklődésének homlokterébe, de nem szűnt meg a szomszédaink, a rokon népek és a távoli kontinensek tárgyi világa és életmódja iránti érdeklődés sem. Ma közel negyedmilliónyi műtárgyat őriz, melynek kétharmada a magyar anyag. A múzeumban olyan kiváló tudósok és személyiségek dolgoztak mint Jankó János, Vikár Béla, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László, Bátky Zsigmond, Györffy István és Viski Károly. Az intézmény önálló múzeummá 1947 után vált. Több átmeneti helyszín után 1924-ben került az egykori tisztviselőtelepi gimnázium épületébe, ahol ötven évig működött. 1973-ban kapta meg a Kossuth téri, volt Igazságügyi Palota nagyobb részét, ahova több éven keresztül költöztek át gyűjteményei. Napjainkban a kontinens egyik legjelentősebb néprajzi intézménye, páratlan műtárgyállományával, jelentős archívumával és könyvtárával. A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

ÉG - TÁJAK

Merre induljunk el az Éjszakában? Észak, dél, kelet, nyugat? Ég és föld különleges szereplői, felfedezők, csillagképek, távoli tájak népei, hagyományok, időtlen történetek jönnek velünk szembe és mi csak haladunk előre... tánclépésben.
A Néprajzi Múzeum egyedülálló gyűjteményi anyaga, kiállításai, a műemlék palota díszes terei egy különleges utazás díszletei lesznek június 25-én. Azokkal a részletekkel ismertetjük meg az Éjszaka vándorait, amelyeket a mindennapok perspektívája nem tárhat elénk: most magasba vagy mélyre kell néznünk ahhoz, hogy észre vegyük a lényeges dolgokat. Együtt vizsgáljuk a csillagos eget és a balettcipők talpát, Kongótól Szibériáig, az Alföldtől Mexikóig bejárjuk a nagyvilágot és találkozunk éjfélkor, hogy a bál vége előtt összegyűjthessük Hamupipőke elhagyott cipőit. Táncbemutatók, kortárs és klasszikus dalok, tárlatvezetések, raktárlátogatások, játék és tárgykészítés, összművészeti előadások mindenkinek!

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás
Az állandó kiállítás a magyar parasztság egykori életének tárgyi világába enged betekintést a 18. század végétől az első világháborúig... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Március 5-én, a Néprajzi Múzeum születésnapján nyílt meg a múzeum legújabb szerzeményeit bemutató kiállítás. Rocháné Bűdy Annamária... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
A betlehem napjaikban is népszerű és közismert néprajzi tárgy. De mit tudunk róla valójában? Szokás, színjáték, bábszínház, misztikum,... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Torday Emil közel ötszáz tárgyat bemutató gyűjteményi katalógusát 2015-ben jelentette meg a múzeum, majd ennek apropóján egy kis... Tovább »
17:00 - 19:00
|gyermekprogram
Egy múzeumban kicsik és nagyok úton-útfélen találnak valami érdekeset, amit érdemes megnézni, felvenni, kipróbálni. Nyomkereső programmal... Tovább »
17:30 - 18:00
|egyéb, hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
Vízszintes közösségi műélvezet című (kb. 30 perces) programunk a Budapest ArtWeek programhetében nagy sikerrel debütált. A Justitia diadala... Tovább »
18:00 - 23:00
|attrakció, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Folyamatos programok indulnak az aulában és az előcsarnokban 18 órától: Éjszakai kellékek SOS -  cipődíszek, éjszakai mécsesek,... Tovább »
19:00 - 20:00
|tánc
A Múzeumok Éjszakáján tánclépésben haladunk végig, kezdetnek a mi hagyományainkat elevenítjük fel vidámsággal, tánctanulással!  
19:00 - 21:00
|attrakció, egyéb
Romok, részletek, remekművek: textil-, bőr-, kerámia-restaurálás bemutató Forgó Erika és Perger Katalin restaurátorok közreműködésével. A... Tovább »
19:30 - 20:30
|hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
A Néprajzi Múzeum tavasz elején nyitotta meg színes kiállítását: Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz... Tovább »
20:00 - 20:45
|zene
Már maga a műfaj is különleges: "Autentikus csángó népzenéből építkező, erdélyi motívumokkal gazdagított, balkáni hangzásvilággal tarkított... Tovább »
20:30 - 21:30
|előadás, hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
Mit mondhat napjaink számára egy 20. század eleji híres Afrika-kutató? Torday Emil közel ötszáz tárgyat bemutató gyűjteményi katalógusát... Tovább »
20:30 - 21:30
|előadás
Volt egyszer egy cipő – lesz egyszer egy kiállítás: a novemberben nyíló lábbeli kiállításunk előzetes bemutatója Fülöp Hajnalka kurátorral... Tovább »
21:00 - 21:30
|tánc
Egy kis swing: remek hagulat, nagyszerű zenék, szemet gyönyörködtető mozdulatok a Keep Swinging Egyesület táncosaival. A swing tánc... Tovább »
21:30 - 22:30
|tárlatvezetés
A Néprajzi Múzeum  Kossuth-téren töltött utolsó teljes évének egyik izgalmas időszaki kiállítása „A szabadság kódjai – jelek és... Tovább »
22:00 - 22:30
|tánc
DÉL - latin-amerikai táncok a Valcer Táncstúdió táncosaival: 25 éves stúdió versenytáncosai nemzetközileg elismert művészek. Bíró Csaba... Tovább »
23:00 - 00:00
|attrakció, előadás
Csillagot követni - Zombori Ottó csillagász előadása és csillagvizsgálat a díszteremben.
00:00 - 00:30
|attrakció, tánc, zene
Összművészeti performance az impozáns aulában, ahol Hamupipőke történetnek egy mozzanata életre kel... Közreműködnek a Néprajzi Múzeum... Tovább »