Mária Magdolna Torony

Mobil: 
+36 30 951 0487

A Kapisztrán tér legrégibb épülete a késő gótikus stílusú Mária Magdolna Torony, az egyetlen eredeti középkori műemlék Budán.

A budai vár 1244.évi alapítását követően a németekkel szemben akkor még kisebbségben lévő magyar polgárok ezen a helyen saját kápolnát építettek.

A szentélyt a XV. század végén három hajós templommá bővítették, ami mellé a ma is álló tornyot emelték.

Budapest 1945. évi ostrománál az épület ismét súlyosan megrongálódott. A torony műemléki helyreállítása 1950-ben megkezdődött, de ezzel egy időben - az egyházellenes politikai rendszer vezetőinek döntése alapján - a templomot lebontották.

 

A Múzeumok Éjszakáján először nyílik alkalom a Mária Magdolna Torony felfedezésére a naplemente után! A hetven évig zárva tartott torony az egyetlen olyan épület a Budai Vár területén, amely eredeti látványában máig megőrizte a középkorban kialakított formáját. Az esti félhomályban felderengő, többszáz éves falak titokzatos feliratai, a gótikus ablakokon kívülről beszűrődő fények különleges hangulatot varázsolnak a belső toronyszintekre.

Az épület történetét bemutató kiállítás a második toronyszinten a Múzeumok Éjszakáján tekinthető meg először. 

A nap játéka a Hunyadi János Keserűkvíz - a szomorú kérdéssor helyes kitöltői a helyszínen ajándékot kapnak, valamint sorsoláson is részt vesznek.

Biztonsági okból a torony befogadó képessége korlátozott, ezért belépés előtt várakozási idő előfordulhat. Kerülje el a sorban állást! A helyszínen megvásárolt "Múzeumok Éjszakája" karszalaggal a Torony június 22-24 között napközben (10-18 óra között) soron kívül is látogatható!

Programjaink

10:00 - 18:00
|tárlatvezetés
A látogatók megismerhetik a budavári Mária Magdolna Templom nem mindennapi történetét, építése, többszöri lerombolása és újjászületései... Tovább »
18:00 - 23:45
|attrakció
A romantikus csigalépcsőkön egyénileg, szintről szintre, egyre magasabbra kapaszkodva új nézőpontból csodálhatók az esti Budapest ... Tovább »
18:00 - 23:45
|egyéb
A szomorú kérdéssor helyes kitöltői a helyszínen ajándékot kapnak, valamint sorsoláson is részt vesznek.