Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Hagyományok Háza

Telefon: 
+36 1 225 6068
Mobil: 
+36 70 377 2236

A Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 10.000 tárggyal rendelkező, országos gyűjtőkörű szakmúzeum, mely jelenleg időszaki tárlatokkal mutatja be a népi iparművészet történetét, jeles alkotóit, műhelyeit, irányzatait.A gyűjtemény alapjait a 60-as években rakták le, '84-ben nyílt meg az első állandó kiállítás Kecskeméten, mint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kecskeméti kiállítóhelye, ahol  jelenleg közel 600 tárgy van letétben a budapesti gyűjteményből. Ezenkívül 2200 tárgy vidéki múzeumokban és tájházakban (Buzsák, Bogyoszló, Decs, Hajdúszoboszló, Karcag, Kiskunhalas, Mezőkövesd) került elhelyezésre.Az anyag nagy részét szőttesek, hímzések, fa- és csontfaragások és a népi fazekasság termékei alkotják, de kisebb számban tartalmaz még csipkét, népviseleti babát, kosár- és fonott árut, bútorokat, fémműves tárgyakat, bőr készítményeket, kékfestő textíliákat, hímes tojásokat is.A népi iparművészet öt szakágának (hímzés, szövés, fazekasság, faragás, népi mesterségek) tárgyait átfogó egyetlen hazai gyűjtemény, mely az idő múlásával egyre inkább felértékelődik. A tárgyak készítői között a legkiválóbb mesterek találhatók meg, akiknek egy része már nem él.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található nyitott műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait. A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és (iskolai) csoportos látogatók számára. Egyszerre több alkotó is dolgozik a műhelyben, így a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

A nyitott műhely ezen kívül feladatának tekinti a kézművesmesterek, iparművészek, építészek és más szakmák közötti párbeszédet és tapasztalatcserét, ehhez workshopok megszervezésével járul hozzá.

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhely 2017-ben is változatos, a néphagyományhoz kötődő programokkal készül. Egy kisebb kiállításban bemutatkoznak a Tojásfestő tanfolyamon végzett hallgatók munkáikkal, egyéni látogatókat és családokat is vár Ament Éva bútorfestő, Alexa László fafaragó, Klenczer Erzsébet csuhékészítő kézműves foglalkozásokkal. Ismét lesz két divatbemutató és hozzá kapcsolódó beszélgetések: a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből válogatunk Szűcs Edit jelmeztetvezővel, és egy tehetséges fiatal szövő, Petrovics Nikolett is bemutatkozik saját készítésű ruháival. Több szakmai témájú előadással is készülünk: Vörösváry Ferenc a habán kerámiaművészetről beszél, és az est során vendégünk lesz Sebő Ferenc, a Tiszta Forrás Zenekar, a Somos Zenekar és Benkő Róbert nagybőgős.

Különleges egyedi alkalom, hogy a látogatók szakmai vezetéssel bepillanthatnak a múzeum raktárába is.

Programjaink

Időszakos kiállítás |kiállítás
A 30 órás képzés során Bereczné Lázár Nóra népi iparművész tojásfestő vezetésével a résztvevők megismerhették a tojás díszítés alapjait a... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Kósa Klára öt évtizede a magyar kulturális örökség hozzáértő őrzője, éltetője. A Népművészet Mestere, fazekas, keramikusművész, a... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége tárgyalkotó pályázatot hirdetett a Reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére, melyhez az egész... Tovább »
14:00 - 16:00
|kreatív foglalkozás
 A Nyitott Műhely szeretettel várja az alkotni vágyókat ezen a különleges napon. Három mesterséget is megismerhetnek azok, akik... Tovább »
15:30 - 17:00
|attrakció, előadás, értékőrzés
1. Hogyan lehet ötvözni az autentikus népi hagyományt, és a mai formai ízlést? Hogyan dolgozik egy jelmeztervező? Válogatás és bemutató... Tovább »
16:00 - 16:30
|tárlatvezetés
Raktárbejárás - vezetett túra a múzeum raktárában Kovács Bence múzeológus gyűjteménykezelővel.
17:00 - 18:00
|előadás
A Kárpát-medence kerámiaművészete sorozat negyedik és hetedik kötetének sorozatszerkesztője és kutatásvezetője is Vörösváry Ferenc volt,... Tovább »
18:00 - 19:00
|előadás, zene
Beszélgetés a Táncházmozgalomról,  „Énekeljünk együtt a 70  éves Sebő Ferenccel”  
19:00 - 20:00
|előadás, zene
Iván napi szokások a Kárpát-medencében - Vetített képes előadás sok muzsikával, közös énekléssel Tiszta Forrás Zenekar (Juhász Katalin-... Tovább »
20:30 - 21:30
|előadás, zene
A Somos Zenekar  beszélgetős  moldvai koncertje
21:30 - 22:30
|előadás, zene
Beszélgetés Benkő Róbert nagybőgőssel