Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Hagyományok Háza

Telefon: 
+36 1 225 6068
Mobil: 
+36 70 377 2236

A Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 10.000 tárggyal rendelkező, országos gyűjtőkörű szakmúzeum, mely jelenleg időszaki tárlatokkal mutatja be a népi iparművészet történetét, jeles alkotóit, műhelyeit, irányzatait.A gyűjtemény alapjait a 60-as években rakták le, '84-ben nyílt meg az első állandó kiállítás Kecskeméten, mint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kecskeméti kiállítóhelye, ahol  jelenleg közel 600 tárgy van letétben a budapesti gyűjteményből. Ezenkívül 2200 tárgy vidéki múzeumokban és tájházakban (Buzsák, Bogyoszló, Decs, Hajdúszoboszló, Karcag, Kiskunhalas, Mezőkövesd) került elhelyezésre.Az anyag nagy részét szőttesek, hímzések, fa- és csontfaragások és a népi fazekasság termékei alkotják, de kisebb számban tartalmaz még csipkét, népviseleti babát, kosár- és fonott árut, bútorokat, fémműves tárgyakat, bőr készítményeket, kékfestő textíliákat, hímes tojásokat is.A népi iparművészet öt szakágának (hímzés, szövés, fazekasság, faragás, népi mesterségek) tárgyait átfogó egyetlen hazai gyűjtemény, mely az idő múlásával egyre inkább felértékelődik. A tárgyak készítői között a legkiválóbb mesterek találhatók meg, akiknek egy része már nem él.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található nyitott műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait. A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és (iskolai) csoportos látogatók számára. Egyszerre több alkotó is dolgozik a műhelyben, így a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

A nyitott műhely ezen kívül feladatának tekinti a kézművesmesterek, iparművészek, építészek és más szakmák közötti párbeszédet és tapasztalatcserét, ehhez workshopok megszervezésével járul hozzá.

Programjaink

14:00 - 14:30
|kiállítás
A Hagyományok Háza képzése során a résztvevők Bereczné Lázár Nóra népi iparművész hímestojás-festővel ismerhették meg a tojás díszítés... Tovább »
14:00 - 17:00
|attrakció, család és kultúra, egyéb, gyermekprogram
Családi kincskereső népművészetünk nyomában. – A kiállításainkban furfangos kérdések, különleges tárgyak és virtuális dimenzió vezetik a... Tovább »
14:00 - 23:00
|attrakció, család és kultúra, egyéb
Fedezd fel a virtuális Hagyományok Háza világát a legmodernebb 360 fokos képalkotó technológia segítségével! Táncolj a Magyar Állami Népi... Tovább »
14:30 - 16:30
|család és kultúra, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Látogatóink szövött alátéteket, sodrott zsinórokat, valamint levendulás zsákokat készíthetnek a helyszínen. A foglalkozást szövésbemutató... Tovább »
16:00 - 16:30
|tárlatvezetés
A Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 10.000 tárggyal rendelkező, országos gyűjtőkörű szakmúzeum, mely... Tovább »
17:00 - 18:00
|család és kultúra, egyéb, előadás
Ebben a sorozatunkban egy nagytapasztalatú szövőmester és családja munkáit és munkásságát mutatjuk be. A beszélgetést divatbemutató is... Tovább »
18:00 - 19:00
|család és kultúra, gyermekprogram, színház, zene
Róka Szabolcs, jól ismert drámapedagógus és zenész, a magyar népzene kiemelkedő alakja, a Tinódi-lant kitüntetettje. Mesélőként évekig... Tovább »
19:00 - 20:00
|előadás
Az évszázad közepétől a nyugati világban új táncos szórakozásforma született. A tánc- és zenekedvelő fiatalok klubszerű keretekben az... Tovább »
20:00 - 21:00
|előadás
Lányi György hat éves korától zongorázni tanult 6 éven keresztül, majd zenei érdeklődését a beatzene kötötte le, így 13 éves korában... Tovább »