Fiumei úti sírkert és Kegyeleti Múzeum

Mobil: 
+36 30 393 6389

A Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi temető) mára olyan kulthellyé vált, mint a párizsi Père-Lachaise, ahol Moliere, Chopin és Jim Morisson sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Deák, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. Az arborétumnak is beillő hatalmas temetőkert nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Sírépítményei és szobrai miatt pedig a 19. század végétől napjainkig ívelő síremlékművészet szabadtéri kiállítóhelyének is tekinthető. A Fiumei úti sírkert – nemzeti emlékhely 2016. május 1-től a Nemzeti Örökség Intézetének üzemeltetésébe és vagyonkezelésébe került. A sírkert egyik épületében működik az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma. A Kegyeleti Múzeum néprajzi gyűjteményével a hagyományos-, a városokra jellemző gyászrelikviáival pedig a polgári temetkezést és gyászszokásokat kívánja bemutatni. A kultúrtörténet sajátos szegmensét illusztráló kiállításai mellett a múzeum rendszeresen teret ad különböző kortársművészeti megnyilvánulásoknak és gondolatébresztő programoknak is.

Haláltánc

A haláltánc / danse macabre misztériuma eredetileg középkori irodalmi műfaj. Zenés-verses drámajáték, amely során a Halál táncba viszi az embereket életkortól és társadalmi, egzisztenciális helyzettől függetlenül, különbséget nem téve köztük. „A halálban mindenki egyenlő” – ez az üzenete a táncot kísérő verseknek, rigmusoknak. Történetünkből kiderül, hogyan kapcsolódik egymáshoz életük és haláluk. A danse macabre később kedvelt témája lett a képzőművészetnek és a zenének is, a népművészetben pedig megszülettek a halállal tréfálkozó, olykor obszcén szövegű dramatizált változatok is.

Programjaink

18:00 - 22:45
|egyéb, hősök, újítók, felfedezők
A 2015-ben felújított mauzóleum Magyarország legnagyobb funerális építménye, amely a Múzeumok Éjszakáján szabadon látogatható. A teljes... Tovább »
18:00 - 23:00
|kiállítás, tárlatvezetés
20:00 órakor kiállításmegnyitó Festők: Czvikovszky Balázs, Kertész Luca, Btk Cadavera, Kővári Bori, Székely Dávid Attila, Beke Zita
18:00 - 19:00
|egyéb, előadás, kiállítás, tárlatvezetés
A Fiumei úti sírkert egyik jellegzetessége, hogy átfogó képet ad a 19. század közepétől napjainkig tartó  síremlékművészetről. A... Tovább »
18:00 - 19:30
|egyéb, előadás, kiállítás, tárlatvezetés
Szentgyörgyi Lenke bemutatja a Kegyeleti Múzeum legizgalmasabb tárgyait: 18:00 órakor a csökölyi fehérgyászról, 18:30-kor a... Tovább »
18:00 - 23:00
|kiállítás
20:00 órakor kiállításmegnyitó Fotográfus: Tamás István A sorozat képei szokatlan módon mutatják meg a sírszobrokat. A szobrokat úgy... Tovább »
19:00 - 20:00
|attrakció, előadás, hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
A Kovács Árpád vezette túrán az érdeklődők beléphetnek az Ybl Miklós által tervezett Ganz-mauzóleumba, megtekinthetik Magyarország... Tovább »
20:30 - 21:30
|attrakció, egyéb, előadás, zene
A Misteryum Társulat művészei a sírkertben nyugvó híres írók és költők utolsó műveiből olvasnak fel. A különleges előadást fuvolán kísérik... Tovább »
21:30 - 22:00
|egyéb, kiállítás, zene
A Poisoned Blood zenekar  vendégzenészek közreműködésével akusztikus koncertet ad a Kegyeleti Múzeum nagytermében.
22:00 - 22:30
|attrakció, előadás, színház, tánc, zene
Misteryum Társulat A Misteryum Társulat 2006-ban jött létre, azzal a céllal, hogy spirituális témákat feldolgozó performanszokat... Tovább »