Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

Telefon: 
+36 22 200 204
Mobil: 
+36 30 474 7905

A Velencei-tó északi partján egy Obeliszk magasodik a dombok fölé, mely 1848/49-es szabadságharc első, s egyben győztes csatájára emlékeztet. Napjainkra, a monumentális emlékmű más funkciót is kapott. A Pákozd-sukorói csata előtti tisztelgés mellett, messziről is jól láthatóan jelzi a Katonai Emlékparkot, mely az utóbbi évek fejlesztésének köszönhetően „körbenőtte” az Obeliszket, s a közel kéthektáros területével, a fedett és szabadtéri kiállításaival, a minden korosztály elvárásaihoz igazodó szolgáltatásaival, méltó helyszínt biztosít a nemzetünk 1848 utáni hadtörténelme bemutatásához. A Katonai Emlékpark 2011 óta Nemzeti Emlékhely. A másfél évtizede, civil kezdeményezéssel elindított értékmegőrzés, értékteremtés napjainkra egy csodálatosan kialakított, tartalmilag hiteles és izgalmas emlékparkká erősödött. A Katonai Emlékpark szemléletesen mutatja be az 1848/49-es szabadságharcunkat, s az azt fájdalmasan lezáró aradi eseményeket, a sorkatonaság 136 éves történetét, a XX. század nagy háborúit, a nemzetközi békefenntartás történetét, valamint napjaink honvédelmét. A nemrég felújított Doni-kápolna is az Emlékpark része, ahol mindig égnek mécsesek és friss virágok jelzik, hogy nem felejtjük el a nemeztünk sorstragédiáit. Az 1956 őszének eseményeit a bejárattal szemben kialakított emlékpont jeleníti meg, mely a kialakítása óta eltelt négy év alatt szinte központi emlékhellyé vált. Az Október 23-i ünnepségeken - az 56-os résztvevőkön kívül - sok-sok fi atal is rendszeresen jelen van és több generáció együtt emlékezik.

Az ingyenesen letölthető KEMPP applikációnk helymeghatározáson alapuló digitális tárlatvezető, mely segítségével kényelmesen, saját készüléke segítségével járhatja be a park külső elemeit a látogató, melyhez a recepción aktiválható az alkalmazás bővebb tartalma is.

A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely nem múzeum. Kegyeleti emlékhely és hadtörténelmünket élményszerűen, izgalmasan bemutató színtér, ahol a kiállítások mellett sok érdekes informatív és szórakoztató rendezvénnyel várják az érdeklődőket márciustól novemberig.

Programjaink

16:00 - 23:00
|család és kultúra, előadás, film, kiállítás, kreatív foglalkozás, zene
16:00–18.30: Családi vetélkedő, kézműves foglalkozások, ügyességi játékok 17:30:  Mesélő rajzok című kiállítás megnyitója 19.30-... Tovább »