József Attila Emlékhely

Telefon: 
+36 1 216 6127

 

A Gát utca 3. számú bérházat Kaim István építtette 1891-ben.
Ebben a házban született 1905. április 11-én József Attila. A család anyagi nehézségek miatt hamarosan elköltözött a Szvetanay utca 18-as számú házba. Mindössze három hónapos koráig élt itt a költő, a ház mégis szimbolikussá vált az elmúlt évtizedekben; a teremtődés helyeként gondolunk rá, ahogyan Balatonszárszóra a halál helyszíneként. József Attila kamaszkoráig számtalanszor költöztek, a mama erejéből nem futotta többre; szoba-konyhás lakásokban voltak bérlők vagy ágyrajárók. A költő számára nem adatott meg igazi otthon sem ekkor, sem később. Bár sokan segítették, mindenütt idegennek érezte magát. Az otthontalanság érzése és mély átélése, később egyetemessé tágítása költészetének egyik markáns vonása.
Nincsen pontos adatunk, hogy melyik lakásban született József Attila. Egyes visszaemlékezések szerint a földszinten, mások szerint az emeleten látta meg a napvilágot.
Elődeink 1964-ben a ház földszintjén alakították ki az emlékhelyet, amelyet akkor Kassák Lajos nyitott meg. A fél évszázadnyi idő alatt az emlékházban lévő kiállítás négyszer újult meg. Utoljára 2015. április 11-én adta át a Ferencvárosi Önkormányzat az Uniós forrásból felújított épületet, és saját forrásból minden eddiginél nagyobb teret biztosított a költő emlékének ápolására.

 

Múzeumok Éjszakája a József Attila Emlékhelyen

 

Izgalmas, érdekes időutazásra invitáljuk látogatóinkat a Múzeumok Éjszakáján! 

15.00 órától interakítív programok, színházi előadás, koncertek valamint rendhagyó tárlatvezetések révén ismerhetik meg jobban József Attila életét, valamint a XX. sz. elejének légkörét. 

Az emlékhely udvarán ez alkalomból kialakított "Kávéházi szeglet" egész nap várja a vendégeket, akik ezen kívül megtekinthetnek egy válogatást a Költészet napi versillusztrációs pályázat legjobb műveiből.

A karszalagot nálunk vásárló vendégek között minden órában kisorsolunk egy József Attila-idézettel ellátott esernyőt!

 

Programjaink

15:00 - 01:00
|gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
A délutáni "kapunyitástól" a rendezvénysorozat végéig kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a XX. sz. elején elterjedt szabadtéri,... Tovább »
15:30 - 16:00
|előadás, gyermekprogram, színház
 Színházi előadás Gencsev Gábor rendezésében
16:00 - 18:00
|egyéb, előadás, tárlatvezetés
16.00-tól helytörténeti kirándulásra invitáljuk a kedves érdeklőket, melynek során útba ejtjük József Attila ferencvárosi lakóhelyeit. A... Tovább »
16:00 - 17:00
|egyéb, előadás, tárlatvezetés, zene
Az érdeklődők első kézből a kiállítás megálmodójától tájékozódhatnak az emlékhely létrejöttéről, valamint hallhatnak érdekességeket József... Tovább »
17:00 - 18:00
|attrakció, egyéb, előadás, kreatív foglalkozás, színház
Interaktív foglalkozás, amelynek során a résztvevők beletanulhatnak a színpadi rögtönzések fortélyaiba, Szabó-Gyenes Szilvia drámapedagógus... Tovább »
19:00 - 20:00
|előadás, zene
Az Emlékhely udvarán József Attila legszebb versei hangzanak el a Kaláka együttes előadásában.
20:30 - 21:30
|előadás, színház, zene
Az Arany János Emlékév alkalmából – a színész-házaspár, Tallián Mariann és Lázár Balázs –zenés verscsokorral tiszteleg a költő emléke előtt... Tovább »
21:30 - 22:15
|előadás, zene
Bemutatkozik a Pécsi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában (Babits Gimnázium) működő OSTINATO együttes. Ismertebb DALOK, VERSDALOK... Tovább »
22:15 - 01:00
|egyéb, kreatív foglalkozás
A játékban résztvevők ismert magyar – kortárs és klasszikus – írók, költők műveinek címét adják feladványként csapattársaiknak az activity... Tovább »
23:00 - 00:00
|attrakció, egyéb, előadás
2016-ban, a Múzeumok Éjszakáján először mutatkozott be a slam poetry a József Attila Emlékhelyen. A sikerre való tekintettel az idei... Tovább »