József Attila Emlékhely

Telefon: 
+36 1 216 6127

 

A Gát utca 3. számú bérházat Kaim István építtette 1891-ben.
Ebben a házban született 1905. április 11-én József Attila. A család anyagi nehézségek miatt hamarosan elköltözött a Szvetanay utca 18-as számú házba. Mindössze három hónapos koráig élt itt a költő, a ház mégis szimbolikussá vált az elmúlt évtizedekben; a teremtődés helyeként gondolunk rá, ahogyan Balatonszárszóra a halál helyszíneként. József Attila kamaszkoráig számtalanszor költöztek, a mama erejéből nem futotta többre; szoba-konyhás lakásokban voltak bérlők vagy ágyrajárók. A költő számára nem adatott meg igazi otthon sem ekkor, sem később. Bár sokan segítették, mindenütt idegennek érezte magát. Az otthontalanság érzése és mély átélése, később egyetemessé tágítása költészetének egyik markáns vonása.
Nincsen pontos adatunk, hogy melyik lakásban született József Attila. Egyes visszaemlékezések szerint a földszinten, mások szerint az emeleten látta meg a napvilágot.
Elődeink 1964-ben a ház földszintjén alakították ki az emlékhelyet, amelyet akkor Kassák Lajos nyitott meg. A fél évszázadnyi idő alatt az emlékházban lévő kiállítás négyszer újult meg. Utoljára 2015. április 11-én adta át a Ferencvárosi Önkormányzat az Uniós forrásból felújított épületet, és saját forrásból minden eddiginél nagyobb teret biztosított a költő emlékének ápolására.

 

Programjaink

15:00 - 17:00
|család és kultúra, egyéb, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
"Régi idők játékai": az érdeklődők megismerkedhetnek a XX. sz. eleji táblás-, utcai-és kártyajátékokkal; "Legyél te a vers!" Arcfestő... Tovább »
15:00 - 17:00
|család és kultúra, egyéb
E játkos vetélkedőben a résztvevő csapatoknak magyar írók, költők műveinek címét kapják feladványként, amelyet az activity szabályai... Tovább »
16:00 |egyéb
A séta alatt az érdeklődők megismerhetik József Attila ferencvárosi lakóhelyeit, valamint érdekességeket a költő gyermekkoráról. Útvonal... Tovább »
16:00 - 17:00
|előadás, tárlatvezetés
Rendhagyó, tárlatvezetés H. Bagó Ilonával, az "Eszmélet" kiállítás kurátorával. Közreműködik: Jordán Tamás Kossuth-és Jászai Mari-díjas... Tovább »
17:00 - 21:00
|attrakció, egyéb
E költőverseny révén elevenítjük fel József Attila és Illyés Gyula örök „játékát”, a szonett párbajt. Ennek lényege, hogy a költők... Tovább »
17:00 - 18:00
|zene
A műsorban kortárs versek, illetve saját megzenésített szövegek előadása hallhatók rock, alter, pop, jazz, funky, blues, népies... Tovább »
18:00 - 19:00
|zene
Közreműködik: Suhajda Attila - ének, gitár Vaszta Pál - dob, ütőhangszerek
21:00 - 22:30
|előadás, színház
Zenés versszínházi előadás Arany János verseiből Szerkesztette: Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő, és Csörsz Rumen István... Tovább »
22:30 - 00:00
|zene
A szülői biztonság gyermekkori hiánya, a szerelmes társ hiánya, a társadalomba való beilleszkedés hiánya, az elismerés hiánya József Attila... Tovább »