Iparművészeti Múzeum

Telefon: 
+36 1 456 5107

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2017
IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM

 

Az Iparművészeti Múzem palotája, a magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Lechner oly módon teremtette meg az egyetemes igényű és értékű magyar nemzeti építészeti formanyelvet, hogy egyaránt merített a keleti, a nyugati, valamint a magyar népi művészetből.

Az európai szecesszió kiemelkedő épületének számító palota megoldásai különlegesek: kívülről hatalmas, színes kupola borul az épületre, mely belül keleti pompát idéző architektúrával, továbbá kétszintű árkádsorral övezett nagy üvegcsarnokkal fogadja a látogatót. Magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolatát és tetőzetét a világhírű pécsi Zsolnay-gyár állította elő. 

A budapesti Iparművészeti Múzeum 19. század közepe óta a South Kensingtoni Múzeum, későbbi nevén Victoria and Albert Museum mintájára alakuló iparművészeti – az angol megfogalmazás szerint „művészeti és design múzeumok” sorához tartozik. Történeti helye, gyűjteménye és épülete miatt a nemzetközi múzeumi élet nagy presztízsű intézménye. Főépülete Lechner Ödön főműve, az építészettörténet stílusteremtő alkotása, az ország egyik emblematikus műemléke, kiemelkedő turisztikai célpontja és kulturális büszkesége.

 

Aktuális programok, további információk: www.imm.hu

A múzeum múltja és jövője

Felelevenítjük a múzeum 121 éves múltját az 1896-os átadástól napjainkig, kitekintünk a rekonstrukción túli jövőbe.

Vajon milyen volt a régi Iparművészeti Múzeum és milyen lesz az új?

 

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás
Az állandó kiállítás az Iparművészeti Múzeum európai rangú gyűjteményének történetét páratlan műtárgyakkal és gyűjteménycsoportokkal... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Fénykép kiállítás a múzeum építéséről és 121 éves történetétől a rekonstrukciós tervekig az épület falain, filmvetítéssel.
Időszakos kiállítás |kiállítás
Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának támogatásával 2016 őszén az Iparművészeti Múzeumba érkezett a világhírű, magyar származású... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Zöld - kék - piros: e három szín köré szerveződik a kiállítás, melynek három termében mintegy 400 iparművészeti tárgy - főként kerámia,... Tovább »
18:00 - 21:00
|attrakció, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Amikor elkészült a terülj-terülj asztalkám, az alkotóműhelyben mindenki elkészíti a saját szecessziós lámpását, amire egy rövid üzenet is... Tovább »
18:00 - 22:00
|attrakció, egyéb, előadás
Divatbemutató a Forrai Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Jelky András iparművészeti szakgimnázium vizsgaanyagából! Az öltözékeket... Tovább »
18:00 - 02:00
|attrakció, egyéb
Készíttess magadról egy képet századfordulós enteriőrben, korabeli ruhákkal! (Az első 200 látogatót meghívjuk egy fényképezkedésre!)
18:00 - 19:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Először különböző virágokat és bogarakat lesünk meg a kiállításban! Majd minden résztvevő a saját századfordulós menüsorához keresi meg a... Tovább »
18:00 - 22:00
|attrakció, egyéb
Interaktív kirakós játékban rendezheted be saját kiállításodat a múzeum műtárgyaiból!
18:00 - 02:00
|attrakció, egyéb, kreatív foglalkozás
Fiatal magyar művészek és márkák mutatkoznak be termékeikkel és vonják be az érdeklődő közönséget workshopok segítségével az általuk űzött... Tovább »
18:00 - 02:00
|attrakció, egyéb, gasztronómia
Kávéházi hangulat a múzeum nyitásának idejéből! Csodáld meg az üvegcsarnokot egy jó kávé mellett!
18:00 - 19:00
|tárlatvezetés
Színekre hangolva- válogatás a múzeum saját gyűjteményéből / Serfőző Szabolcs/ A 2017-es Múzeumok Éjszakáján az Iparművészeti Múzeum... Tovább »
19:00 - 20:00
|tárlatvezetés
A 2017-es Múzeumok Éjszakáján az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon tárlatában Sebestyén Ágnes Anna társkurátor mutatja be a Bauhaus... Tovább »
19:00 - 20:00
|tárlatvezetés
A 2017-es Múzeumok Éjszakáján az Iparművészeti Múzeum Gyűjtők és Kincsek című állandó tárlatában Dr. Horváth Hilda kurátor avatja be az... Tovább »
20:00 - 21:00
|tárlatvezetés
A 2017-es Múzeumok Éjszakáján az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon tárlatában Ritoók Pál kurátor mutatja be a Bauhaus korszakot,... Tovább »