Felfedezők, Szuperjancsik és hétköznapi hősök

Több mint két tucat múzeum csaknem 80 programot kínál a Hősök, felfedezők, újítók témában az idei Múzeumok Éjszakáján a fővárosban. A június 25-ére meghirdetett rendezvényen idén már második alkalommal hirdetnek központi témában programokat az intézmények, színesebbé téve az ország legnagyobb kulturális eseményét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tizennegyedik  alkalommal hirdeti meg a Múzeumok Éjszakáját. A fesztiválon ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat, de a kiemelt tematika lehetőséget ad a múzeumoknak arra is, hogy erre fűzzék fel aznapi programjaikat, újabb kapcsolódási pontot találva egymással és a téma iránt érdeklődő közönséggel.

A Petőfi Irodalmi Múzeum ezen az éjszakán Hősképzőt üzemeltet, ahol azt is megtudhatjuk, hogyan legyünk hétpróbás Szuperjancsik. A Mesemúzeumban mesehősök világába cseppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd és még az Óperenciás tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók.

A Magyar Nemzeti Múzeum Hősök terévé alakul, ahol Szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök tetteiről mesélnek majd, de lesz kerti hőstalálkozó és azt is megtudhatjuk, hogy milyenek a mozihősök a hétköznapokban. A Magyar Természettudományi Múzeum programjait azon hősök köré szövi, akik nélkül a világrengető sikerek nem születhettek volna meg, de a látogatók megismerhetik az 56-os budapesti ostrom idején megsemmisült doktori disszertáció történetét is. A Fővárosi Levéltárban a látogatók válhatnak felfedezővé, és csak ezen az éjszakán megtekinthetik a levéltár épületét és betekinthetnek az intézmény mindennapjaiba, bejutva a látogatók elől elzárt helyekre is. 

Az Elektrotechnikai Múzeum feltalálókkal és találmányokkal ismerteti meg a látogatókat az elektromosságot helyezve a fókuszba, rendhagyó fizikaórán például a magyar vasút-villamosításról mesélnek majd. Ezen a szombati napon a Hősök, felfedezők, újítók témában többek között az ELTE Egyetemi Könyvtára, az Astoria Hotel, a Csodák Palotája is színes programot kínál, de az Iparművészeti Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum is élt a lehetőséggel. Az utóbbi intézményben Korea felfedezésére csábítanak majd, de a Nagytétényi Kastélymúzeum is nyomozós játékkal várja a látogatókat, A tudósok titka címmel.

A látogatók június 25-én nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, könyvtár, levéltár, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak majd.