EMIH – Vári Imaterem (”BTM Középkori Zsidó Imaház ”)

Telefon: 
+36 1 268 0183

A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság késő-középkori és török kori lakónegyedének - az egykori Zsidó utcának - a XIV. század végén épült imaháza. A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra. A kutatás nyomán láttak napvilágot a terem falain fennmaradt XVII. századi zsidó feliratok és ábrázolások is.

Zsinagógák Éjszakája - Vári zsidó imaház

 

·         “Kérdezd a rabbit” stand, ahol bármilyen kérdés feltehető.

·         Nyitvatartás: A zsinagóga bemutatása óránként, összesen három alkalommal, 22:30, 23:30, 0:30 kezdettel – az imaterem folyamatosan nyitva van 22:30-tól hajnal 2-ig.

---

Rabbi a buszon

A Múzeumok Éjszakája „Nyitott Zsinagógák” program elemeként június 24-én, szombat este, illetve éjszaka az EMIH szervezésében 4 budapesti zsinagóga között egy különleges buszjárat fog közlekedni. A járat 22:30-kor és 23:30-kor indul. Gyülekező minden esetben a Keren Or Központban (1052 Budapest, Károly krt. 20.), és mind a négy fővárosi helyszínt érinti. Igazi különlegesség, hogy a buszon – az este egy részében – Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is jelen lesz, és autentikus idegenvezetést nyújt az érdeklődők számára. A buszjáratra a [email protected] címen lehet előzetesen regisztrálni.

Útvonal: Keren Or Chábád Központ – Vasvári Pál utcai zsinagóga – Imaház a várban – Óbudai Zsinagóga – Keren Or Chábád Központ.

Programjaink

22:30 - 02:00
|tárlatvezetés
·         “Kérdezd a rabbit” stand, ahol bármilyen kérdés feltehető. ·    ... Tovább »