ELTE TTK Természetrajzi Múzeum

Telefon: 
+36 1 381 2208

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi kampuszán található, a Petőfi-híd és a Rákóczi-híd között, a budai oldalon. A Múzeumok Éjszakáján 18-23 óra között tartunk nyitva.

A Pázmány Péter sétány 1/A. épületben kapott helyet a Matematikai Csodák Palotája, az 1/C. épületben pedig az Ásvány- és Kőzettár, a Biológiai és Őslénytani Kiállítás, a Magyarország mélye kiállítás (fúrómag raktár), itt lesz a Természettudományos játszóház, az ismeretterjesztő előadások és a Kreatív sarok is. Az A épületnek egy, a C  épületnek két bejárata lesz nyitva.

Megközelíthető tömegközlekedéssel a Törley-járattal az Egyetemváros - A38 hajóállomás (az 1/A. és 1/C. épület közott áll meg), valamint a 4-6-os villamossal (24-én pótlóbusz jár a teljes vonalon) a Petőfi-híd, budai hídfő megállóból.

A két épület között MOL BUBI dokkolóegység is található.

Autósok használhatják az Egyetem parkolóját, behajtás a Magyar Tudósok körútjáról, a Dunához közelebbi sorompónál, csengetéssel; kihajtás a Magyar Tudósok körútjára, a Dunától távolabbi sorompón át, illetve az 1/A épület előtti sorompónál, csengetéssel (részletek az ábrán).

Éjszakai randevú a természettudományokkal

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum állandó kiállításai - Ásvány- és Kőzettár, Biológiai és Őslénytani Kiállítás, Matematikai Csodák Palotája (18-23 óra között látogathatók) - mellett most először láthatja a nagyközönség a Magyarország mélye (TXM fúrómagraktár) kiállítást (regisztrációköteles, 10-15 perces szakvezetések 19.00-22.15 között). 

Természettudományos játszóházunkat idén elsősorban az Év Ásványa (kvarc) és Év Ősmaradványa (barlangi medve) programokhoz igazítjuk. Minden korosztálynak kínálunk játékokat, fejtörőket, kirakókat, és a szokásokhoz híven feltárul a természet csodálatos mikrovilága is.

Ismeretterjesztő előadásainkban is helyet kap a kvarc és a barlangi medve, de kiemelt kedvenc az angolul és magyarul egyszerre (tolmácsolással) meghallgatható, vetítettképes előadás a mikroszkópi fotózás rejtelmeiről és szépségéről Bernardo Cesare olasz geológia professzor - fotóművész előadásában. Másik kiemelt előadásunkban a fúrómagraktár kőzeteinek történetét, az Alföld mélyén rejtőző egykori homoklavinák nyomát és a hozzájuk köthető földgáz-kőolaj felhalmozódásokat mutatja be dr. Sztanó Orsolya üledékföldtannal foglalkozó geológus.

Kreatív sarkunkban mindenki kipróbálhatja magát (hosszadalmas kőzetvágás és csiszolás nélkül) a kőberakásos képek (olaszul pietra dura, azaz kemény kő) készítésében, természetesen a kvarcváltozatok szín- és motívumvilágának felhasználásával.

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás
A 18-23 óra között látogatható Történeti Ásvány- és Kőzettár az 1880-as évekbe repíti el a látogatót. A kiállítóteret, még a Múzeum körúton... Tovább »
Állandó kiállítás |kiállítás
Az élővilág lebilincselő... de a megismerése szintúgy! 18-23 óra között vár a Biológiai és Őslénytani Kiállítás! Fedezd fel a mai... Tovább »
Állandó kiállítás |kiállítás
A Matematikai Csodák Palotája megnyitja kapuit, 18-23 óra közt várja azokat, akik szeretik a matematikát, és még inkább azokat, akik nem... Tovább »
18:00 - 22:00
|egyéb, gyermekprogram
A játszóház a természetet és a természettudományokat hozza közelebb a látogatókhoz. Idén fókuszban az Év Ásványa, a kvarc, és az Év... Tovább »
18:00 - 22:00
|kreatív foglalkozás
A kvarc sok változatát használták régen kőberakásos képek (olaszul pietra dura) készítésénél. A tipikusan természetábrázolás (madarak,... Tovább »
18:30 - 19:15
|előadás
Természetesen nem Süsüről lesz szó, hanem a 2017-es Év Ősmaradványáról, a barlangi medvéről (Ursus spelaeus). Hogyan élt, mit evett, és... Tovább »
19:00 - 22:15
|tárlatvezetés
A Makói-árok egy ma is aktív szénhidrogén-rendszer, ahol hazánk egyik nagy fontosságú földgáz előfordulását sikerült azonosítani, jelentős... Tovább »
19:30 - 20:30
|előadás
A Padovai Egyetem geológus professzora egyben elismert művész is: varázsos színvilágú mikrofotókat készít ásványokról (többek közt a 2017-... Tovább »
20:30 - 21:15
|előadás
Időutazásra hívunk, a kb. 10 millió éve itt hullámzó Pannon-tó fenekén lerakódott homoklavinák üledékéből adunk ízelítőt. A minták... Tovább »
21:30 - 22:15
|előadás
A 2017-es Év Ásványa talán a legismertebb ásvány, a kvarc - a kristály szóról szinte mindenkinek ez jut eszébe. Az egyik leggyakoribb... Tovább »