Budafoki Barlanglakás Emlékkiállítás

Mobil: 
+36 20 261 7888

A budafoki barlanglakások egyidősek a településsel. Létük gazdasági okokra vezethető vissza: a mészkőbányászatra. A vájatokba mélyítették „házaikat" a bányamunkások. Az 1800-as években már 700-800 ember lakott a Promontoron durva mészkőbe vájt lakásokban. Később a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, végül a szegényebb gyári munkások lakták.

Napjainkra egyetlen barlanglakás, pontosabban barlanggóc (több lakás nyílik egy udvarból) maradt fenn a Verebesen. A mai Veréb utcával párhuzamosan lesüllyesztett barlangutcából nyílt, melyet az utca végéről lehetett megközelíteni. Ma ház áll az egykori lejárat helyén.

A budafoki barlanglakásoknak állít emléket mementóként a Veréb utcai barlanglakásból kialakított múzeum korabeli berendezési tárgyaival, kis udvarával.

Nyitvatartás:

Időpont-egyeztetéssel, a látogatáshoz előzetesen be kell jelentkezni:

Appel Péter tárlatvezető 20/447-8333
Megyeri István muzeológus 20/261-7888

A Barlanglakás Emlékmúzeum 2013. december 19. óta a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ telephelye.

Kőbe zárt rejtelem

Ismerje meg, hogy hogyan éltek 100-150 éve a budafoki szőlőművesek és utódaik. Élje át a XX. század mikrotörténelmét özvegy Tóth Győzőné „kőházában”. A budafoki barlanglakások utolsó ismert lakójának tárgyai között várjuk önöket egy különleges "föld alatti" lakóhelyen.
16 órától óránkénti tárlatvezetéssel és sváb muzsikálval várjuk önöket a Budafoki Barlanglakás Emlékkiállításon. Közreműködik: Berendi Nándor tangóharmonikán.

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás, tárlatvezetés, zene
Ismerje meg, hogy hogyan éltek 100-150 éve a budafoki szőlőművesek és utódaik. Élje át a XX. század mikrotörténelmét özvegy Tóth Győzőné „... Tovább »