Bajor Gizi Színészmúzeum (PIM- Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye)

Telefon: 
+36 1 225 3161

A Bajor Gizi Színészmúzeum 1952-ben Gobbi Hilda kezdeményezésére alakult, ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.Az eredetileg földszintes neobarokk házat Beyer Rudolf, Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban, a művésznő alakíttatta át nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján.Bajor Gizi 1933 elején költözött ide, majd harmadik férjével, Germán Tibor fül- és gégeorvossal osztotta meg az emeleti lakrészét.Otthonuk csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált. 1951-ben Bajor Gizi tragikus körülmények között elhunyt. A színésznő halálának első évfordulóján - Gobbi Hilda kezdeményezésére - nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum. Az első kiállítás Bajor Gizi, Jászai Mari és Márkus Emília ereklyéit mutatta be a közönségnek.Amikor a villa többi helyisége is szabaddá vált, időről időre új múzeumi termeket alakítottak ki.A múzeum az ezredforduló után teljesen átalakult: 2002-ben az emeleten, majd 2010-ben a földszinten nyílt új tárlat: "Szép ház, nagy park közepén..."című állandó kiállítás a ház egykori tulajdonosának és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket. A múzeum földszintjén a színháztörténeti múzeum gyűjteményből összeállított időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színházi személyiségek pályafutását mutatják be. Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézve fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

Párizstól Los Angelesig (Hommage a Szörényi Éva és Blattner Géza)

Május végén nyílt, a 100 éve született Szörényi Évára emlékező Színészdal című kiállításunkkal valamint a Szivárvány Európa felett - Egy magyar bábművész Párizsban  című Blattner Gézáról szóló tárlatunkkal várjuk az éjszaka látogatóit. Programjainkat e két kiállítás köré szervezzük. Szörényi Éva a Nemzeti Színház legendás művészének alakját idézzük meg kurátori tárlatvezetéssel, Szörényi-díjas színésznőkkel valamint a Filmarchívummal közös szervezésű filmvetítéssel és beszélgetéssel. Blattner Géza személye és munkássága szorosan kötődik az 1920-as évek párizsi bohém művészvilágához. Ezt az izgalmas szellemi közeget idézzük meg korabeli párizsi hangulatú zenével, tánccal, filmekkel.

A múzeumok éjszakáján 18 órától hajnal 2 -ig várjuk az érdeklődőket.

Szálljon fel a Bajor Gizi járatra, és töltsön Velük egy estét!

(A helyszínen  történő karszalagvásárlással múzeumunkat támogatja.)

 

Programjaink

Időszakos kiállítás |kiállítás
Szörényi Éva hetvenöt éves színészi jubileumi estjét Színészdal címmel rendezték meg Hollywoodban. A színésznő önálló estjein gyakran... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Blattner Géza 1893-ban született Debrecenben. 1925-től Párizsban élt. Itt alapította meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, ami... Tovább »
18:00 - 23:45
|kreatív foglalkozás
Blattner Géza síkbáb-készítés és árnybáb kísérleti műhely gyerekeknek, felnőtteknek a múzeum Bábtárának csapatával. (A programon... Tovább »
18:00 - 19:30
|zene
  A GRUND - vígszínházi fiúzenekar 2017. május elsején alakult, a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar... Tovább »
19:30 - 20:30
|egyéb
Szörényi Éva-díjasok a Nemzeti Színházban. Vendégeink: Söptei Andrea és Császár Angela színművészek. A beszélgetést vezeti: Gajdó... Tovább »
19:30 - 20:00
|tárlatvezetés
 „A kiállítás 3D nyomtatású bábjairól mesélnek az alkotók”(Basiliskus 3D munkatársai)
20:45 - 21:15
|tárlatvezetés
100 éve született Szörényi Éva. A kiállítással rá emlékezünk. A tárlatot Csiszár Mirella, a kiállítás kurátora mutatja be az érdeklődőknek...
21:00 - 22:00
|tárlatvezetés
Lőrinc László Blattner - egy bábos életútja című monográfia szerzőjével interaktív tárlatvezetésre és játékra várjuk  a látogatókat.(... Tovább »
21:15 - 23:00
|film
Filmvetítés és beszélgetés Szörényi Éva filmjeiről. Házigazda: Kurutz Márton ( Magyar Nemzeti Filmarchívum)
22:00 - 22:30
|tárlatvezetés
Hutvágner Éva kurátor tárlatvezetése a kiállításon, amely Blattner Géza bábművészetét mutatja be.
23:00 - 23:15
|egyéb
A tombolasorsoláson színházjegyeket, könyveket, ajándéktárgyakat nyerhetnek a játék részvevői.
23:15 - 23:45
|tánc
Tánctanítás az 1920-as évek stílusában. (Rembeczki Eszter, tánctanár)
23:45 - 00:00
|attrakció
A bábetűdök közreműködői a Keleti István Művészeti Iskola bábszínész hallgatói.
00:00 - 01:30
|előadás, film
Az 1920-as évek bohém párizsi művészvilágának megidézése. (Nemes Patrícia és B. KIss Csaba filmkritikusok.)
01:30 - 02:00
|zene
Közreműködnek: Mentes Júlia Virginia és Hunyady Máté a Színház - és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakos hallgatói.