Bajor Gizi Színészmúzeum (az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye)

Telefon: 
+36 13 751 184

A Bajor Gizi Színészmúzeum 1952-ben Gobbi Hilda kezdeményezésére alakult, ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.Az eredetileg földszintes neobarokk házat Beyer Rudolf, Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban, a művésznő alakíttatta át nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján.Bajor Gizi 1933 elején költözött ide, majd harmadik férjével, Germán Tibor fül- és gégeorvossal osztotta meg az emeleti lakrészét.Otthonuk csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált. 1951-ben Bajor Gizi tragikus körülmények között elhunyt. A színésznő halálának első évfordulóján - Gobbi Hilda kezdeményezésére - nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum. Az első kiállítás Bajor Gizi, Jászai Mari és Márkus Emília ereklyéit mutatta be a közönségnek.Amikor a villa többi helyisége is szabaddá vált, időről időre új múzeumi termeket alakítottak ki.A múzeum az ezredforduló után teljesen átalakult: 2002-ben az emeleten, majd 2010-ben a földszinten nyílt új tárlat: "Szép ház, nagy park közepén..."című állandó kiállítás a ház egykori tulajdonosának és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket. A múzeum földszintjén a színháztörténeti múzeum gyűjteményből összeállított időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színházi személyiségek pályafutását mutatják be. Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézve fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

A Nemzet Színészei

A közelmúltban nyílt meg a A Nemzet Színészei - Emlékezés a jelenre címmel a Bajor Gizi Színészmúzeum új időszaki kiállítása. Ezt a nevezetes éjszakát is e témára fűzzük föl.
A mi múzeumi hőseink a Nemzet Színészei. A Nemzet Színészei a legnagyobbak a legnagyobbak között, a legismertebbek a legismertebbek között, a magyar színjátszás királyai és királynői. Akiknek a hangját és arcát a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki felismeri. Jöjjön és töltsön Velük egy estét!
Akik nálunk vásárolják meg karszalagjukat a Múzeumok Éjszakájára, azok között kiadványaink és múzeumshopunk kínálatából összeállított ajándékcsomagokat sorsolunk ki.
Az éjszaka folyamán "színészügynökség" és retro-büfé üzemel!

Programjaink

18:00 - 19:00
|zene
Tompos Kátya Európán keresztül koncertjén közreműködik: Hrutka Róbert (gitár) és Kalmus Felicián (cselló)
19:30 - 20:30
|előadás, hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
Vendégeink: BODROGI GYULA és MOLNÁR PIROSKA  
20:30 - 21:30
|előadás, film, hősök, újítók, felfedezők
Vetítés és beszélgetés a magyar film legendás alkotásairól.Vendégünk: RÉZ ANDRÁS, filmesztéta A kertben ez idő alatt: kis kerti... Tovább »
21:45 - 22:00
|egyéb
A tombolasorsoláson sok színházjegy kerül kisorsolásra.
22:00 - 22:30
|attrakció, előadás
Térey János részleteket olvas fel A Legkisebb Jégkoszak című művéből. A regény egyik érdekessége, hogy a mű egyik fontos helyszíne a Bajor... Tovább »
22:30 - 23:00
|hősök, újítók, felfedezők, tárlatvezetés
A Nemzet Színészei kiállításban Lovas Rozi színművésznő vezeti végig  a látogatókat.
23:00 - 00:00
|attrakció, zene
Összeállítás a Nemzet Színészei kedvenc dalaiból jelmezbemutatóval összekötve. Közreműködnek: a Színház és Filmművészeti Egyetem II.... Tovább »
00:15 - 01:00
|attrakció, színház
A jelmezbemutatón az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményi anyagából válogatott jelmezek lesznek láthatóak.
01:00 - 01:15
|attrakció, egyéb
01:15 - 02:30
|zene
Kis éji zene a kertben. Közreműködnek: FEHÉRVÁRY LILLA és a SZIGETI VESZEDELEM, CZVIKKER LILLA és HUNYADI MÁTÉ (SZFE II.éves... Tovább »