Bajor Gizi Színészmúzeum

A Bajor Gizi Színészmúzeum 1952-ben Gobbi Hilda kezdeményezésére alakult, ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye. Az eredetileg földszintes neobarokk házat Beyer Rudolf, Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban, a művésznő alakíttatta át nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján. Bajor Gizi 1933 elején költözött ide, majd harmadik férjével, Germán Tibor fül- és gégeorvossal osztotta meg emeleti lakrészét.Bajor Giziék otthona csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált. A szalonból a második világháború legsötétebb korszakában menedékház lett. Itt élte át a vészkorszakot Germán Tibor, Budapest ostromát Dióssy Antal, Nagyajtay Teréz és Tamási Áron.1951. február 12-én – a gyászjelentés szerint gyógyíthatatlan betegségben tragikus hirtelenséggel elhunyt Bajor Gizi. A nyomok kettős öngyilkosságra utaltak. A boncoláskor kiderült, hogy Germán Tibor agykéregsorvadásban szenvedett. A hozzátartozók szerint – s ez lett aztán a hivatalos álláspont – Germán azt képzelte, hogy felesége megsüketül, s ettől való félelmében meggyilkolta, majd magával is végzett.

A színésznő halálának első évfordulóján nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum. Az első kiállítás Bajor Gizi, Jászai Mari és Márkus Emília ereklyéit mutatta be a közönségnek. Az évek során a villa többi helyisége is felszabadult, így időről időre új múzeumi termeket alakítottak ki. A múzeum az ezredforduló után teljesen átalakult: 2002-ben az emeleten, majd 2010-ben a földszinten nyílt új tárlat: a „Szép ház, nagy park közepén…” című állandó kiállítás a ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket. A múzeum földszintjén a színháztörténeti múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színházművészek pályafutását mutatják be. Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

Múzeumok Éjszakája 2018

Téma: „Kortársaink: Csehov és Bubik István”

Programjaink

Időszakos kiállítás |tárlatvezetés
KORTÁRSUNK CSEHOV- MILYEN GYORSAN TELIK AZ IDŐ! című kiállításról: Miért éppen Csehov? A magyar színpadra igen hamar eljutottak Csehov... Tovább »
18:00 - 19:00
|színház, zene
A Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színész hallgatóinak koncertje (osztályvezető tanár: Novák Eszter)
19:30 - 20:00
|film
A Színházi emlékezet projekt keretében rövidfilmeket vetítünk, amelyekben neves színészek vallanak a színháztörténet fontosságáról. (Für... Tovább »
19:30 - 20:45
|egyéb
A beszélgetésben Csehov-előadások alkotói vesznek részt. Vendégünk Szakács Györgyi jelmeztervező és mások
21:00 - 22:30
|egyéb, film
Bubik Istvánról és a filmról beszélgetés az alkotókkal. Vendégeink: Dér Denisa, Dér András, Hirtling István, Csukás Sándor. A film és... Tovább »
22:00 - 23:00
|attrakció
Nagysikerű villasétáink exkluzív különkiadás a Múzeumok Éjszakán.Titkos zugok a Bajor-viilában, az éjszakai város panorámája a tetőtéri... Tovább »
22:30 - 23:00
|film
A Színházi emlékezet projekt keretében neves színészek vallanak a színháztörténet fontosságáról. (Adorjáni Bálint, Petrik Andrea, Trill... Tovább »
22:45 - 23:15
|egyéb
Értékes színházzal és múzeummal kapcsolatos nyeremények várják a játszani vágyókat.
23:00 - 00:00
|attrakció, tárlatvezetés
Két időszaki kiállításunkba (Kortásunk Csehov - Milyen gyorsan telik az idő! valamint  a Ritka magyar - Bubik 60)  rendhagyó... Tovább »
00:00 - 01:00
|zene
A PINK MOJOS együttes a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színész osztály hallgatóiból áll.
00:00 - 01:00
|attrakció
Nagysikerű villasétáink exkluzív különkiadása a Múzeumok Éjszakáján. Titkos zugok a bajor-villában, az éjszakai város panorámája a tetőtéri... Tovább »
01:00 - 02:00
|zene
Tasnádi-Várvölgyi duó (Ed Is On light)   Az Ed Is On zenekar hírhedt cimborái, Várvölgyi Szabolcs és Tasnádi Bence úgy döntöttek... Tovább »