Arany Egyszarvú Patika

Telefon: 
+36 94 360 240

Arany Egyszarvú Patika

A mai Jurisics tér 11. szám alatti, késő középkori építésű polgárházat 1775-ben vásárolta meg Svalla Mátyás patikus, s költöztette át ide a korábban jezsuiták által működtetett patikát annak gazdagon faragott barokk officinabútorával. Egészen 1910-ig ugyanazt a funkciót látta el az épület, majd az említett évben a Pontyos család vásárolta meg, s hentesüzletet nyitott benne. A második világháború után kapott itt helyet a Vas Megyei Gógyszertári Központ kihelyezett gyógyszerészettörténeti kiállítása. Végül 1982-ben nyílt meg az Arany Egyszarvú Patikamúzeum a Semmelweis Múzeum, Vas Megye Tanácsa és az Iparművészeti Múzeum megegyezését követően.

„A Nyugat-dunántúli patikák történetéből”

Az Arany Egyszarvú Patikában látható gyógyszerészet-történeti kiállítás Vas megye XVII.-XIX. századi polgári és szerzetesi patikáinak emlékeiből mutat be válogatást. A legbelső teremben eredeti helyén látható a kőszegi jezsuita fráterek által 1735–44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officina bútor, amely Európa-hírű képviselője a Magyarországon jezsuita barokknak nevezett stílusnak.

Megtekinthető a hazai viszonylatban egyedülálló drogpadlás, amelyet a száradó gyógynövények kellemes illata leng be, valamint a belső udvaron található barokkos kialakítású patikakert, mely a 18. század során használatos gyógynövényekből kb. 80 félét mutat be.

"Ami összeköt: Család és kultúra"

Programjaink

17:00 - 23:45
|család és kultúra, kreatív foglalkozás
Kézműves foglalkozások családoknak, mely során a gyerekek és szüleik együtt készíthetik el családfájukat, s családi címerüket.
17:00 - 23:30
|egyéb
Játékos felfedezés a kiállításban. A kvízek értékelését követően nyerteseket sorslunk, jutalmazzuk őket.
19:30 - 20:45
|család és kultúra, előadás
Vetített képes előadás a patikamúzeum különleges terében -  a drogpadláson - Kőszeg legrégebbi gyógyszerész családjáról kötetlen... Tovább »